Додик: Неприхватљиво мијешање Инцка у унутрашње ствари

Срна
Додик: Неприхватљиво мијешање Инцка у унутрашње ствари

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је да БиХ није потребан никакав окупатор, већ да сама функционише, те да је неприхватљиво мијешање у унутрашње ствари високог представника у БиХ Валентина Инцка.

Коментаришући изјаву високог представника у БиХ Валентина Инцка да у БиХ треба тежити ка једном предсједнику и два замјеника, Додик је за Радио-телевизију Републике Српске /РТРС/ рекао да је Инцко рециклиран и да му је, објективно, најбоље да ћути, да има добру плату и нека ужива у томе.


Додик је напоменуо да такав став није новост и да је он такав приједлог имао прије 10-15 година од /бившег америчког државног подсекретара Николаса/ Брнса, који је одбио.

"Обавјештавам га /Инцка/ да се свијет промијенио, да је боље да се његује унутрашњи дијалог у БиХ, него да се покушава наметнути шта он мисли. Баш ме брига шта он мисли", рекао је Додик.

Додик је оцијенио да је накарадна изјава Инцка - да је ОХР смањио своју снагу у БиХ, али треба да је преузме Европа да се не би умијешао неко трећи.

"Проблем је у томе да неко улази овдје и држи патронат над овим /БиХ/, а не да се оспособи БиХ да живи сама у консензусу три народа и два ентитета, то је проблем, то је та њихова империјална свијест о томе да они владају. Не треба нама Европа овдје која ће нас преузети, нама требамо ми који ћемо се у договору приближити и учланити у ЕУ и само на тај начин то може ићи", рекао је Додик.

Он је подсјетио да је улога међународне заједнице да онемогући било какво насиље или сукоб, а омогући развој политичког договора и консензуса фактора који су у томе важни, а не да даје лекције о томе шта је важно.

"Нама не треба ни први, ни други, ни трећи окупатор, нама требамо овдје ми сами. Ако БиХ може да функционише, пустите нас да то направимо, ако не може, пустите нас да урадимо нешто друго на миру", додао је Додик.

Додик је подсјетио да међународни фактор са неколико веома острашћених високих представника није успио да направи то што хоће, а да сада Инцко, који је на заласку и нема никакве снаге, предлаже да се уведе један предсједник.

"Неће се никада увести један предсједник, прије неће бити БиХ него што ће бити један предсједник, то не долази у обзир, то могу да објесе мачку о реп", поручио је Додик. /крај/мђ

Формулисати заједничке политике

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да је Форум дијаспоре који се организује ових дана у Бањалуци веома значајан, јер ће окупити представнике српских удружења их свијета и појединце који ће формулисати заједничке политике, а не као што је до сада то била ствар појединаца, њихове енергије и воље.
Додик је напоменуо да ће форум у Бањалуци окупити више од 100 људи из 25 земаља свијета представника српских удружења, људи који баве питањима дијаспоре.

Он је навео да је предвиђено да се Форум одржава сваке године у другом мјесту у Републици Српској, па и у Србији, а касније да се прошири.

Додик је за Радио-телевизију Републике Српске /РТРС/ рекао да је иницијатива за одржавање оваквог скупа потекла од Срба из дијаспоре са којима се сусретао током путовања.

"Ово долази у вријеме када смо између Републике Српске и Србије договорили декларацију о, како се то радно зове, опстанку српског народа, а у суштини анексу Споразума о специјалним везама", додао је Додик.

Он је навео да је овом декларацијом предвиђено оснивање Националног савјета и једног фонда који би требао да подржи Србе изван Српске и Србије и да у том погледу буде и мјесто окупљања за различите пројекте.

Тако ће, како је рекао, бити сагледане све могућности - гдје се налазе школе, да ли има потребе за црквом, за вртићем или неком културном манифестацијом, образовним садржајима и свиме оним што је важно за тај национални идентитет Срба.

Додик је нагласио да се овом декларацијом желе одбацити стереотипи да се Срби разликују по мјесту гдје живе, да се настоји сачувати и његовати српско писмо - ћирилица и српски језик, као и то да цијела дијаспора обиљежава мјеста бројних страдања српског народа у многим дијеловима свијета, од Првог свјетског рата.

"Ми треба да одбацимо било какву могућност да се ствара босанскохерцеговачка дијаспора, као што видимо да неки то желе, не постоји, постоји српска дијаспора. Наши људи су спремни да праве удружења са онима из Србије, а нису спремни да праве удружења са другим конститутивним народима у БиХ. Сматрам да је то логично и да није уперено против никога", рекао је Додик.

Додик: Важан став моћне Русије да ће стати иза Српске и Србије

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је Републици Српској веома важно то што је Русија поручила да је и у екстремним ситуацијама спремна да стане иза Српске и Србије.
"То је оно што је нама важно, имајући у виду развој догађаја и насиље које смо проживјели у прошлом времену", рекао је Додик и додао да се осјећа веома добро када такве тврдње и најаве долазе од људи који представљају једну велику и моћну Русију.

Додик је изразио увјерење да ће министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров, са којим се сусрео у Београду у протекла два дана, прихватити његов позив да посјети Српску.

"Вјерујем да хоће, јер сам видио да је записао у свој нотес", рекао је Додик за Радио-телевизију Републике Српске /РТРС/.

Додик је навео да је са Лавровим разговарао о ситуацији у БиХ, о једној општој антируској хистерији која се прави и полако преноси и у БиХ, а која је потпуно непотребна, јер Русија не чини никакве посебне кораке.

Предсједник Српске је нагласио да све политике и разговори са Русијом нису уперени против било кога.

"Русија не жели ништа осим Дејтонског споразума, спремна је да стане иза ставова Србије и то су јасно формулисали у свом ставу - Ми стојимо иза политике Србије, а политику Србије дефинише Србија. Тако су и нама рекли - Ми стојимо иза Дејтонског споразума, територијални интегритет БиХ је неупитан. Ви можете у БиХ да се договарате и ми поштујемо ваш договор и то је оно што они раде", нагласио је Додик.

За разлику од Русије, како је рекао, други показују своје империјалне тежње, као што је то високи представник у БиХ Валентин Инцко, који покушава да БиХ држи лекције шта да ради.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана