Dodik: Nepotrebni ultimatumi iz FBiH u vezi sa MAP-om

Srna
Dodik: Nepotrebni ultimatumi iz FBiH u vezi sa MAP-om

Istočno Sarajevo - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da su potpuno nepotrebni ultimatumi političkih stranka iz Federacije BiH /FBiH/ da izbor Savjeta ministra vezuju za pitanje aktivacije Akcionog plana za članstvo u NATO /MAP/.

Odgovarajući na pitanje Srne kako gleda na činjenicu da političke stranke iz FBiH vezuju formiranje Savjeta ministara za aktiviranje MAP-a, Dodik je rekao da tu nema uslovljavanja.

“Mi smo vrlo jasni. Oni znaju da mi to nećemo i to je sada pokšaj da pridobiju međunarodnu javnost protiv nas, jer smo mi, tobože, problem za formiranje Savjeta ministara”, rekao je Dodik na velikoj godišnjoj konferenciji za novinare.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je istakao da predstavnici iz Republike Srpske na nivou BiH ne ulaze u koaliciju ni sa kim, nego uzimaju mjesta koja pripadaju srpskom narodu.

“BiH na zajedničkom nivou dobija vlast tako što se ona sastavlja od izbornih pobjednika i predstavnika na različitim nivoima u Federaciji BiH i Republici Srpskoj. U BiH nema nijedno mjesto na zajedničkom nivou koje se bira na nivou čitave BiH direktnim izborima”, podsjetio je Dodik.

On je naglasio da Republika Srpska u ovom trenutku može da formira i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH i Savjet ministara, ali da se čini da to stranke iz FBiH neće, odnosno ne mogu da se dogovore.

“Kao predsjedavajući Predsjedništva BiH pokušao sam da to stavim na dnevni red, ali za to nije bilo saglasnosti. Na obaveznim konsultacijama sa svim političkim partijama niko nije imao primjedbu da, prema nekom dogovoru, predsjedavajući Savjeta ministara treba da bude Srbin”, podsjetio je Dodik.

On je istakao da je tokom konsultacija predstavnike političkih stranaka informisao da koalicija okupljena oko SNSD-a ima devet poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i da predlažu Zorana Tegeltiju za kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara.

“Niko nije imao primjedbe na njega. Što se nas tiče, stvoreni su adekvatni uslovi da se ta stvar završi što je prije moguće. Ostalo je da se dogovorimo o eventualnoj raspodjeli resora, a veoma je nepristojno da bez kandidata za predsjedavajućeg neko to radi. On bi trebao upravo da koordiniše taj posao”, dodao je Dodik.

On je napomenuo da postoje stavovi nekih predstavnika političkih stranaka da treba da postoji kompletan dogovor prije nego što se bilo šta učini.

Dodik je rekao da su prevelike ambicije da se gradi koaliciona platforma na nivou BiH i to odbacio kao nemoguće, imajući u vidu već iskazane zahtjeve federalnih partija da je uslov MAP.

“To mogu da budu njihovi ciljevi, ali isto tako naš cilj to nije, nego vojna neutralnost. Ako neko postavlja tu vrstu cilja, onda sam sprečava izbor”, pojašnjava Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je istakao da je vrijeme da zastava Republike Srpske bude gdje god su politički predstavnici Republike Srpske u Sarajevu.

Dodik je podsjetio na činjenicu da je visoki predstavnik nametnuo zastavu BiH i da ona nije rezultat kompromisa.

“Gdje boravim kao član Predsjedništva treba da bude obilježje Republike Srpske. BiH nije ništa izvan, jer je Republika Srpska unijela sastavni dio svog suvereniteta i teritorije”, rekao je Dodik.

Dodik je ukazao da se to može vidjeti jasno u papirima koji su bili u opticaju u Ženevi i Njujuorku prije Dejtonskog sporazuma, kada je Republika Srpska prihvaćena kao strana u dogovoru. 

Nema podrške godišnjem nacionalnom programu

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da neće podržati Godišnji nacionalni program BiH za 2018-2019. godinu, čime bi zvanično počela primjena Akcionog plana za članstvo u NATO /MAP/, jer za to nema uslova.

“Neću podržati – nema uslova. Neću glasati za taj MAP, mada vidim da se pokušava naći neka struktura mimo Predsjedništva da o tome odluči. Kao navodno Savjet ministara - ali nisam siguran”, rekao je Dodik na godišnjoj konferenciji za novinare u sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

On je pojasnio da neće biti validno ako o Godišnjem nacionalnom programu BiH odluči Savjet ministara s obzirom na to da je Predsjedništvo BiH jedino koje odlučuje o vojnim pitanjima.

“Neću glasati ni za MAP ni za to”, napomenuo je Dodik, te ponovio da za MAP neće glasati, jer se drži odluke Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti.

Komentarišući trvrdnje o navodnom “malignom uticaju Rusije na Balkanu”, Dodik je upitao da li neko može da iznese dokaze o tome.

“Ima li ovdje vojne baze Rusije, ima li vojne jedinice? Ima li ovdje išta drugo osim Ambasade Rusije”, upitao je Dodik, te napomenuo kako neće pristati na uvođenje sankcija Rusiji.

 Nije isključena mogućnost da otputujem u Brisel

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da nije isključeno da krajem januara u Briselu prisustvuje predaji odgovora na 655 dodatnih pitanja na Upitnik Evropske komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Dodik je potvrdio da postoje razgovori o tome da se Predsjedništvo BiH pojavi od 20. do 25. januara u Briselu, ali je dodao da će tek kasnije odlučiti da li će tamo ići ili neće.

Na velikoj godišnjoj konferenciji za novinare u sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu Dodik je istakao da predsjedavajući Predsjedništva BiH ne treba da “kao poštar predaje odgovore na Upitnik Evropske komisije”.

“Da ne bi mislili da sam sujetan, imaju predsjedavajućeg Savjeta ministara Denisa Zvizdića, pa neka on hoda po Briselu, jer je svakvako tamo ljubimac. Ja ću tek kasnije odlučiti da li ću ići ili neću”, rekao je Dodik.

On je podsjetio da je Predsjedništvo BiH u zajedničkoj izjavi izrazilo opredjeljenje da BiH što prije dođe do kandidatskog statusa.

“Ako je baš odlučujući moj dolazak u Brisel da dobijemo kandidatski status, spreman sam da odem tamo i budem 10 dana”, rekao je Dodik.

On kaže da se ponovo u fokus vraća pitanje provođenja odluke Suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu “Sejdić i Finci protiv BiH”, koja je bila aktuelna prije četiri ili pet godina, kada su neki moćnici odlučili da je ostave po strani, a sada bi da je ponovo vrate na scenu.

Dodik je rekao da Republika Srpska neće učestvovati u raspravi o ustavnim promjenama, uključujući i pitanje “Sejdić i Finci”.

“Ranije smo imali jasan stav po tom pitanju. Sada ne želimo i nećemo u tome učestvovati. Republika Srpska neće raditi na ustavnim promjenama u BiH dok se ne postigne sveobuhvatan sporazum i dogovor u BiH o svim drugim stvarima”, poručio je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je rekao da će rasprava o pitanju “Sejdić i Finci” biti stavljen “ad akta” u narednim, kao što je to bio slučaj i u prethodnim godinama. 

U Hrvatskoj zamrznuta imovina Srpske vrijedna 500 miliona KM

Predsjedavajući Predsjedništva Bih Milorad Dodik rekao je danas da se vrijednost imovine preduzeća iz Republike Srpske, koja je zamrznuta u Hrvatskoj, kreće do 500 miliona KM.

On je na konferenciji za novinare u sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu kao primjer naveo imovinu Rafinerije nafte Brod u Hrvatskoj, kojom bi trebalo da upravlja Republika Srpska, ali Hrvatska to ne prihvata, a tom imovinom ne može da raspolaže ni vlasnik Rafinerije, jer je nije ni kupio.

“Mi godinama ne možemo da riješimo to pitanje. Mislim da je krajnje vrijeme da taj problem bude riješen ili ćemo predložiti da sve ono što u BiH ima Hrvatska bude tretirano na isti način od organa u BiH”, istakao je Dodik.

Napomenuvši da su svi komercijalni objekti u BiH koji su pripadali Hrvatskoj, poput benzinskih pumpi INA-e, vraćeni hrvatskoj privredi, Dodik je naglasio da je nekorektno od Hrvatske da otuđuje imovinu BiH i da ne dozvoli raspolaganje vlasnicima iz BiH i Srbije.

“To se pokušava zamrznuti i onemogućiti korištenje. Krajnje je vrijeme da bude postignut dogovor između vlasti BiH, Srbije, Hrvatske i Slovenije o tome kako da bude riješeno pitanje imovine”, poručio je Dodik.

Prema njegovim riječima, kada je sprovođen projekat privatizacije bila je veoma vidljiva asistencija međunarodnog faktora.

“Oni su tražili da imovina koja se ne kontroliše i koja se nalazi izvan BiH ide u poseban bilans i da ne može da bude dio privatizacione mase preduzeća”, naveo je Dodik.

On je ukazao i na činjenicu da Hrvatska već 10 godina ne dozvoljava da bude izgrađen most na Savi, a da Republika Srpska 10 godina vraća kredit za izgradnju tog mosta.

Neće ulica modelirati političke odnose u Srpskoj

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da ulica neće modelirati političke odnose u Republici Srpskoj. Dodik je istakao da svaki zahtjev Davora Dragičevića za rušenje Republike Srpske neće i ne može proći, jer je ona volja srpskog naroda, te je zatražio dokaze odgovornosti za one čije se smjene traže.

On je ocijenio da je pokret “Pravda za Davida” politički motivisan sa jasnim političkim aspiracijama i zahtjevima.

“U taj pokret ušli su predstavnici opozicije koji pokušavaju da na taj način nadoknade svoj izborni debakl”, rekao je Dodik na godišnjoj konferenciji za novinare u sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

On je napomenuo i da je pet od 40 britanskih vojnika, koji su došli u BiH da prate Opšte izvbore, u Banjaluci radilo na omasovljavanju i jačanju pokreta “Pravda za Davida”.

Dodik smatra da Tužilaštvo nije radilo svoj posao, a da je odgovornost za to na međunarodnoj zajednici koja je kreirala ovakav nelogičan pravosudni sistem.

“Pravosudni sistem u BiH prije deset godina reformisao je visoki predstavnik i međunarodna zajednica. Nisam ja taj koji bira i smjenjuje sudije i tužioce. Nijednog tužioca i sudiju ne imenuje nijedan organ u Republici Srpskoj i njihovu odgovornost prema narodu i institucijama nemoguće je evidentirati”, naglasio je Dodik. 

Međunarodni stručnjaci da ponude projekte za kompleks “Donja Gradina”

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izrazio je želju da i međunarodni stručnjaci ponude svoje projekte izgradnje monumentalnog memorijalnog kompleksa “Donja Gradina”.

Dodik je podsjetio da Republika Srpska i Srbija namjeravaju da zajedno izgrade monumentlan memorijalni kompleks “Donja Gradina”, na mjestu velikog stradanja i genocida nad Srbima, koje nije na adekvatan način obilježeno, o čemu je razgovarao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

“Želimo da napravimo monumentalan memorijalni centar i zato smo obustavili sadašnje aktivnosti na izgradnji nekih manjih objekata na tom prostoru. Želimo da međunarodni stručnjaci za ovakvu djelatnost daju svoje projekte, kako bismo mogli da pristupimo izgradnji”, rekao je Dodik na godišnjoj konferenciji za novinare u sjedištu Republike Srpske Istočnom Sarajevu.

Dodik je podsjetio na velike infrastrukturne projekte, među kojima su auto-putevi i brza cesta Zvornik-Milići-Vlasenica-Han Pijesak-Sokolac-Istočno Sarajevo, a najavio je i nastavak gradnje elektroenergetskog sistema, u koji spadaju hidroelektrane “Paunci” i “Foča”, koje će biti građene sa Srbijom, te hidrelektrane “Buk Bijela” i “Gornji horizonti”.

On je podsjetio i na Republički program za sprečavanje ekonomskih migracija, odnosno, sprečavanje spoljnih i unutrašnjih migracija, te naveo da se sve češće i sve veći broj stanovništva koncentriše u gradove, a da ruralni dijelovi ostaju zapušteni.

“Veoma je važno kreirati novi program ruralnog razvoja i u tom pogledu mislim da je veoma važno nekoliko programa koji će u Republici Srpskoj biti viđeni u narednom perodu”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, vlast Srpske u 2019. ggodini počinju sveobuhvatan program obnove svih školskih objekata u Republici Srpskoj i opremanja najnovijom opremom tih objekata.

Dodik je naglasio da je zbog tih razloga i kreirano novo ministarstvo, koje će se, osim visokog obrazovanja, baviti i pitanjima novih tehnologija.

On je naveo da se u Republici Srpskoj nastoji izgraditi i poseban program za izgradnju i podršku izgradnji banja u Srpskoj, jer je primijetno da banjski turizam može da bude jedan od velikih pokretača ukupne ekonomije. 

Siguran sam samo kada me čuva policija Republike Srpske

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas da njegovo obezbjeđenje neće činiti niko drugi osim policije Republike Srpske. “Ja sam siguran samo kada me čuva policija Republike Srpske i nisam spreman da me čuva iko drugi. Niko mi neće nametati obezbjeđenje u koje ja ne vjerujem”, rekao je Dodik na godišnjoj konferenciji za medije u sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

Prema njegovim riječima, ako ga u Sarajevu ne može čuvati policija Srpske, onda tamo ne mora ni da ide.

On je podsjetio na činjenicu da je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela čuvala tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici kada je umalo linčovan. 

Postoji prostor za reforme

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je da u BiH postoji prostor za reforme koje će biti od koristi.

Dodik je naveo da bi to bila reforma Centralne banke i njeno usmjeravanje na lokalna finansijska tržišta, te ponovio raniji stav da ona ne treba da drži depozite u inostranstvu.

“Reforma podrazumijeva ne da se napravi oblik za podsticanje inflacije, nego da se iskoriste potencijali za razvoj zemlje. Nisam protiv da se zadrži valutni odbor, ali treba analizirati kako će se to odraziti na naše potencijale za izvoz”, rekao je Dodik na velikoj godišnjoj konferenciji održanoj u sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

Dodik je istakao i da BiH očekuje pitanje reforme izbornog zakonodavstva, te da treba donijeti izmjene koje će doprinijeti da izborni proces bude dodatno transparentan, fer i u skladu sa Ustavom da bi se obezbijedilo da izborni sistem funkcioniše na prostoru cijele BiH.

Kao jedan od prioriteta u narednoj godini, Dodik je najavio nastojanje da BiH dostigne status kandidata u EU, te je izrazio uvjerenje da će konačna saglasnost o tome biti postignuta sa strukturama EU.

“Prije toga ćemo morati formirati vlasti na nivou BiH. Imali smo sjajnu priliku da kao nikad do sada to uradimo do Nove godine da je bilo spremnosti političkih faktora u Federaciji BiH /FBiH/”, napomenuo je Dodik.

On je podsjetio da je već bila manifestovana većina i da je mogao da bude izabran novi Savjet ministara, koji bi krenuo da rješava neka pitanja, ali da je sada zastoj, dok je Republika Srpska učinila sve da implementira rezultate izbora.

Dodik je naglasio da u Savjetu ministara sada sjede ljudi koji su već izabrani u zakonodavnu vlast, što je novi apsurd koji postoji samo u BiH.

Prema njegovim riječima, Republici Srpskoj se ne žuri, ali je bila želja da se nešto radi u BiH ukoliko je to moguće.

Dodik je ponovio da kao član Predsjedništva ne želi da participira, nego da odlučuje u ime srpskog naroda iz Republike Srpske.

“Ja sam srpski član Predsjedništva i zadužen sam za sprovođenje stavova i interesa Republike Srpske, ali neću onemogućiti razvoj Federacije i kantona”, poručio je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH ocijenio je da je ključno pitanje da se podrži realni sektor privrede i dodao da će na svim nivoima vlasti Bih biti potrebno raditi na tome.

Dodik smatra i da svi nivoi vlasti u BiH treba da rade na održanju realnog sektora u privredi, te da je potrebno razmisliti o mjerama zaštite domaće privrede i postizanju njene konkurentnosti u regionu.

On je napomenuo da je regionalna saradnja važna za BiH, ali da Republika Srpska nije spremna da ikada da saglasnost za priznanje samoproglašenog Kosova, te da su najave za ukidanje graničnih prelaza sa Albanijom potvrda priče o stvaranju velike Albanije na tom prostoru.

“To će bitno uticati na BiH. Nemoguće je odvojiti pitanje razvoja i dinamike rješavanja pitanja Kosova od situacije u BiH”, ocijenio je Dodik.

On je podsjetio da su Srbi u BiH i Republici Srpskoj veoma zainteresovani za razvoj i stabilnost Srbije i da to niko ne treba da smatra lošim.

Dodik je naveo i da će se zalagati da i Srpska i Federacija BiH imaju dobre odnose sa Srbijom, te da BiH treba da sarađuje i sa Hrvatskom, sa kojom ima značajnih otvorenih pitanja. 

Najbolje da BiH bude nesvrstana

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je za bilo kojeg građanina BiH važno da u eventualnom globalnom sukobu ova zemlja ne bude svrstana i da ne bude dio za potkusurivanje i eksperiment, jer u takvim situacijama uvijek najviše nastradaju najmanji.

“To je moja logika, ali logika i politika moraju da idu zajedno. U ovom pogledu ponovo ću se vrati na odluku parlamenta Srpske i ona će biti odlučujuća u vezo sa pitanjem našeg učešća u vojnim savezima”, rekao je Dodik danas na velikoj godišnjoj konferenciji za novinare u sjedištu Republike Srpske Istočnom Sarajevu.

Dodik je naglasio da su globalni odnosi u svijetu značajno poremećeni, primijetan je rast konfrontacija i da se velike sile dodatno naoružavaju, pa mnogi analitičari smatraju da ne treba isključiti mogući vojni sukob najmoćnijih vojnih sila na svijetu.

“Politika koju ćemo sprovoditi u narednoj godini je politika vojne neutralnosti. Vi znate da je Narodna skupština Republike Srpske donijela rezoluciju u kojoj je Srpsku svrstala u prostor koji će se boriti za vojnu neutralnost i ja tu politiku neću derogirati i neću je mijenjati. Ta politika ostaje osnova mog djelovanja”, poručio je Dodik.

On je podsjetio da je Narodna Skupština Republike Srpske u Ustavu BiH u sistemu odlučivanja prepoznata kao mjesto konačne odluke pod sistemom vitalnog nacionalnog interesa.

“Kao član Predsjedništva koji dolazi iz Republike Srpske, nisam spreman nijednog trenutka da preduzmem bilo koju mjeru, pred bilo kojim autoritetom, da promijenim odluku Narodne skupštine Srpske, tako da će ta odluka i ta politika vojne neutralnosti biti u funkciji svih onih koji dolaze iz Srpske”, zaključio je Dodik. 

Anuitet Srpske u 2019. manji za 240 miliona KM

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će anuitet Republike Srpske u narednoj godini biti manji za 240 miliona KM što će omogućiti normalno funkcionisanje budžeta.

Dodik je istakao da je Republika Srpska u ovoj godini imala najveće anuitete za povrat zajmova.

On je podsjetio da je više od 130 miliona KM implementirano u sve opštine Srpske, te dodao da je Vlada Srbije odobrila Republici Srpskoj više od 20 miliona za realizaciju projekata, a jedan od njih je izgradnja zgrade pozorišta i trga u Istočnom Sarajevu.

“U ovoj godini se bilježe nova ulaganja u Olimpijski centar žJahorinaž koji je do sada uveden u funkciju jednog od najboljih zimskih centara u regionu”, rekao je Dodik na godišnjoj konferenciji za novinare u sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

On je naveo da je spreman da prihvati olimpijske igre za mlade koje treba da budu održane u februaru, te ocijenio da su sve pripreme izvršene na vrijeme.

Kada je riječ o infrastrukturnim projektima, Dodik je naveo da se radilo na tome da se omogući razvoj energetskih objekata u projektu Energetske sigurnosti.

“Svi poslovi koje smo radili na tom planu bili su u funkciji pripreme da u narednim godinama dobijemo valjane kapitalne projekte. Sve ono što smo činili jeste u funkcji naše obaveze koju smo preuzeli pred narodom i onome što je ovdje primarno”, rekao je Dodik. 

Fizički spriječiti ulazak migranata

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će sve što bude radio sa svojim saradnicima biti usmjereno ka tome da se fizički spriječi ulazak migranata u BiH i uspostavi efikasna kontrola granice.

Dodik je istakao da to podrazumijeva efikasne strukture koje će se time baviti.

“Vjerujem u sposobnost policije Republike Srpske da tu mjeru sprovede”, poručio je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Dodik je upozorio da se na proljeće očekuje otvaranje nove priče o migrantskom talasu koji će dodatno ugroziti i usložniti odnose u BiH.

On je poručio da će biti odbijen svaki program, posebno ako dolazi iz EU, za stacioniranje migranata u BiH.

“Manji je problem da spriječimo njihov ulazak na granici, nego da ih onda jurimo po cijeloj BiH i tražimo smještajne kapacitete”, rekao je Dodik. Dodik je ponovio da visoki predstavnik i strane sudije iz Ustavnog suda BiH moraju da odu jer je to ključno za stabilizaciju i mir u BiH.

“BiH ne može da ima elemente suverenosti ako ima strance u Ustavnom sudu i ukoliko neizabrani stranac upravlja njenim unutrašnjim i spoljnim pitanjima”, istakao je Dodik.

On je napomenuo i da će on i Republika Srpska činiti sve da se očuvaju mir i bezbjednost na ovom prostoru, uz poštovanje Ustava BiH.

“Očigledna derogacija Ustava od strane visokih predstavnika učinila je BiH složenijom nego što je ona bila Ustavom modelirana”, konstatovao je Dodik

.Prema njegovim riječima, u okruženju i svijetu još postoje međunarodne snage koje žele snažnije prisustvo i modeliranje situacije u BiH.

“Mislim da je ta politika prošla i da se ne moće vratiti. Snažniji upliv visokog predstavnika biće odbačen i svaka njegova odluka koja zadire u ustavnu poziciju bilo kog faktora u BiH”, poručio je Dodik.

On je dodao da će Republika Srpska nastaviti sa politikom neobjavljivanja odluka visokog predstavnika u svom Službenom glasniku, čime će biti onemogućeno njihovo sprovođenje u Srpskoj.

“Ono što treba da se uradi u BiH jeste da se na zajedničkom nivou uspostave takvi mehanizmi i procedure koje neće biti smetnje za razvoj nijednom entitetu nijednoj opštini nijednoj regiji”, ocijenio je Dodik.

Podsjećajući da je do sada postojala praksa sprečavanja velikih projekata Dodik je rekao da to treba da prestane, posebno ako nije protiv drugih dijelova BiH. 

Rekordan broj zaposlenih u Srpskoj u 2018. godini

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je u ovoj godini zabilježen rekordan broj zaposlenih lica u Republici Srpskoj. Dodik je napomenuo da su se radilo na povećanju plata, da se Srpska odrekla prihoda da bi omogućila poslodavcima da povećaju platu, te da je cilj da prosječna plata bude hiljadu KM.

“Srpska se bavila nizom ekonomskih pitanja, razvojem infrastrukture. Činili smo sve da završimo infrastrukturne projekte”, rekao je Dodik na godišnjoj konferenciji za novinare u sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

On je izrazio zadovoljstvo što je završen auto-put “9. januar” od Banjaluke do Doboja, te napomenuo da će uslijediti gradnja auto-puta od Doboja prema Drini.

Dodik je podsjetio na ulaganja u zdravstveni sektor, da bi građanima bile omogućene bolje medicinske usluge, kao i na izdvajanja u lokalne zajednice, te razvoj energetskih objekata.

Prema njegovim riječima, najznačajniji događaj u BiH i Republike Srpske bili su Opšti izbori koji su sprovedeni u fer i demokratskoj atmosferi.

“Nedvosmisleno je da je na izborima bilo značajno miješanje stranog faktora, posebno u Republici Srpskoj”, napomenuo je Dodik. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana