Dodik: Neće biti data saglasnost za NATO vježbu

Srna
Dodik: Neće biti data saglasnost za NATO vježbu

Beograd - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da vlasti Srpske neće dati saglasnost da na njenom prostoru bude održana NATO vježba koja bi podrazumijevala upotrebu borbenih aviona i municije s osiromašenim uranijumom.

Dodik je rekao da su takvi planovi pripremani mimo saznanja institucija Republike Srpske i "očigledno su skrivani u početnoj fazi, ali su demistifikovani zahvaljujući odgovornim ljudima koji su u ime srpske komponente učestvovali u tim razgovorima".

"Mi smo to saznali iz krugova koji imaju svijest i savjest o pripadnosti Republici Srpskoj, za razliku od ovih koji su izdajnički raspoloženi za sve, pa i to. Oni su usvojili plan koji podrazumijeva izvođenje te vježbe sa upotrebom borbenih aviona koji koriste municiju s osiromašenim uranijumom", rekao je Dodik večeras za "Sputnjik".

On je naveo da taj plan podrazumijeva "da već sad u februaru krenu sa medijskom pripremom, kako oni to zovu, kod lokalnog stanovništva, kako bi se stanovništvo obavijestilo o dobrobiti svega toga", dodajući da u to ne vjeruje.

"Kada sam to saznao tražio sam od srpskog člana Predsjedništva, koji je i vrhovni komandant, da onemogući tako nešto. Drago mi je da je i on odgovorio isto tako promptno, ali je vidljivo da je bilo takvih aktivnosti", naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, nedopustivo je da se to odvija izvan institucija Republike Srpske i da se dogovara.

"To govori da vjerovatno ima i nekih skrivenih stvari koje mi još ne znamo, ali ćemo naravno saznati. Dakle, moj stav je da ta vježba apsolutno ne dolazi u obzir na prostoru Republike Srpske i da mi nećemo dati svoju saglasnost. Neko će reći žneće vas niko ni pitatiž. Neka probaju da je sprovedu, pa će vidjeti da neće moći", rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje o spekulacijama hrvatskih medija da Ruska Federacija planira da otvori tri vojne baze na teritoriji Republike Srpske kako bi na nišanu svojih raketnih sistema imala cijelu Evropu, Dodik je rekao da su to gluposti.

Prema njegovim riječima, najčešće to dođe u BiH "od nekih Srba koji su plaćenici Zapada, koji izmišljaju i kreiraju takve izmišljotine koje treba da se uklope u opšti scenario satanizacije i stereotipa o Rusima koji su došli da pokvare nešto u Evropi, što je totalna laž".

"Svakako, mi imamo dobru saradnju s Rusima i tako će i ostati, sarađivaćemo na svim poljima, svidjelo se to nekome ili ne. Mi imamo veoma uspješnu i dobru saradnju sa svim elementima i sistemima u Ruskoj Federaciji, od privrede, do političara i kulture. Mislimo da je njegujemo i širimo i niko nas neće zaustaviti", istakao je Dodik.

On je naveo da spekulanti koji misle da će profitirati na stalnoj satanizaciji Rusije, koja je došla od zapadnih krugova, očigledno gube svaku vrstu legitimiteta.

"Prije svega je došla od neoliberalnih krugova koji su htjeli da pokore čitav svijet, pa kad su stigli do Rusije, preko Srbije koju su bombardovali, onda su vidjeli da je to veliki kolač koji nisu mogli da progutaju", rekao je Dodik.

On je dodao da im se to sada vraća "kroz dolazak lidera koji sasvim drukčije misli, nego što su oni razvijali taj neoliberalni osjećaj organizacije svijeta".

"Naše prijateljstvo sa Rusijom neće biti ničim umanjeno. Mi želimo normalnu saradnju sa drugima, ali ovde imate mnogo bitangi i spekulanata kojima ne možete da stignete da odgovorite na te njihove izmišljotine", naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, to su isti oni koji su ovdje devedesetih godina 20. vijeka kreirali medijski negativnu sliku o Srbima, a "sada su jedva dočekali da pričaju o Republici Srpskoj kao, eto, mjestu gdje dolaze Rusi, mjestu u kojem, zamislite, imaju paravojne formacije, republici koja se nešto naoružava i tako dalje".

"Dvadeset i nešto godina nisu nam dozvoljavali da opremamo policiju jer su se bojali, kao mi smo neki militantan narod. Sad kada je to formalno omogućeno, kada je narasla opasnost od terorizma, kada ne činimo ništa mimo propisa, mimo našeg ustavnog prava da o bezbjednosti brinemo, kada pokušamo da to učinimo, onda se to satanizuje na sva moguća zvona. Nažalost, živimo u takvom svijetu, ali idemo dalje", rekao je Dodik.

Komentarišući tvrdnje da je eksponent Moskve na ovim prostorima, Dodik je rekao da su govorili da je eksponent Amerike, sada Rusije.

"Ja sam eksponent naroda koji me bira, uporno me bira na izborima. Ja dobijam ozbiljnu podršku naroda i ostajem eksponent svog naroda, a pokušavam da sarađujem i sa Rusijom, i sa drugim zemljama, sa EU, Amerikom, onoliko koliko to hoće", istakao je Dodik.

On je naveo da je problem nastao onog trenutka "kada dođe neka bivša administracija SAD, neki Hojt Ji koji ovdje pokušava da nametne kako se treba ponašati".

"Mi kažemo da nećemo da igramo tu igru, a onda on tu izmišlja neke sankcije. Naravno da je logičan slijed toga da kažu ževo, to je ruski čovjekž. Nije tačno. Naravno, ja volim Rusiju, ali ne mrzim nikoga drugog", rekao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana