Додик, Лукашенко: Циљ - успостављање свеобухватне сарадње

Срна
Додик, Лукашенко: Циљ - успостављање свеобухватне сарадње

Бањалука - Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је данас са бјелоруским предсједником Александром Лукашенком разговарао о начинима успостављања свеобухватне сарадње Бјелорусије са БиХ и Републиком Српском и најавио да ће сутра присуствовати и отварању Европских спортских игара у Минску.

Додик, који борави у тродневној посјети Бјелорусији, навео је и да ће сутра посјетити и Националну библиотеку у Минску, која је по броју књига једна од највећих у Европи.

"Посјетићу и неке фабрике, које се баве различитим производима, а касније заједно са свим гостима ћу се поново срести са Лукашенком и присуствовати отварању Европских спортских игара", рекао је за РТРС Додик и захвалио организаторима за позив.

Он је навео да је на данашњем састанку са Лукашенком разговарао о могућој сарадњи Бјлорусије са БиХ и Републиком Српском, те истакао да је било ријечи и о прошлости, јер је његов домаћин добро упознат о детаљима у вези са распадом бивше Југославије.

Додик је навео и да Лукашенко сматра да је неопходно одржати стабилност, мир, добру сарадњу и привредни развој међу различитим земљама.

"Бјелорусија је одржала одређену привредну активност за коју смо ми заинтересовани, прије свега, у области рударске опреме и пољопривредних машина, за шта у Српској постоји потреба", рекао је Додик.

Он је истакао да је на састанку разматрано и како развијати сарадњу у области нових технологија, која данас представља један од најбрже растућих привредних активности.

"Договорили смо се да формирамо заједничку делегацију или мјешовиту комисију на различитим нивоима како би утврдиле могућности развоја у различитим секторима информационих технологија и пољопривредне кооперације у производњи пољопривредних машина, за шта ми имамо одређена искуства и кооперанте", прецизирао је Додик.

Додик је навео да је разговарно о начинима успостављања свеобухватне сарадње два братска народа, нарочито у областима туризма, образовања и културе.

Према његовим ријечима, највећи дио привредне сарадње се односи управо на однос Бјелорусије и Републике Српске.

2Република Српска покушава да у том нађе неку конекцију која би била интересантна и за БиХ и да покушамо да градимо добре међусобне односе", рекао је Додик.

Додик је данас разговарао и са предсједником Владе Бјелорусије Сергејем Румасом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана