Додик: Комшић да испоштује закон

Срна
Додик: Комшић да испоштује закон

Бањалука - Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је да би хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић требало да испоштује закон у вези са именовањем кандидата за предсједавајућег Савјета министара, што није учињено већ мјесец дана.

Додик је подсјетио да Предсједништво БиХ мора у року од 15 дана од формирања колегијума Представничког дома именује кандидата за састав Савјета министара, али се то није десило иако је, како истиче, предлагао, што зна и Комшић.

Додик је у изјави Срни истакао да је циљ опстуркција да за тако нешто оптуже неког другог, али да он ништа није опструисао већ да је радио и одржао четири сједнице Предсједништва, на којима се одлучивало о свему што је било на дневном реду.

Он је указао да су, када је требало да на дневни ред стави оно што је била обавеза Предсједништва и њега као предсједавајућег, остала два члана Предсједништва из Федерације БиХ избјегла и рекла да то треба оставити за касније.

Према његовим ријечима, причати о томе ко треба поштовати законе, у најмању руку је мало лицемјерно, па таман то долазило и од самог Комшића.

“Од свега тога они праве карикатуру као да је нама нешто важно формирање на ниову БиХ. Нама је то важно са становишта интереса Републике Српске и то они морају да знају. Њихова опструкција иде за тим да направе штету Републици Српској”, рекао је Додик.

Додик је истакао да је очигледно да неки ставови у вези са НАТО-ом, који су донесени раније, а на које се позивају, нису били довољни, јер не би тражили да се о томе поново одлучује и не би сада вршили притисак и условљавали формирање органа на ниову БиХ.

Он је поручио да очекивања која чује како се треба приступити изради неког свеобухватно споразума могу да буду очекивања одређених појединаца, те да СНСД, чији је предсједник, нема намјеру да улази у потписивање никаквог колективног споразума.

“Ми можемо само да прихватимо договор о техничкој подјели ресора са јасним назнакама да европски пут може да буде мјесто окупљања, да остају отворена питања која нису и немају сагласност свих и да не би требало да буду потенцирана наметања”, поручио је Додик.

Према његовим ријечима, могли би се договорити о неким економским питањима, али немогућност да се изаберу органи на ниову БиХ најбоље говори о томе ко жели да нешто уради.

Он је напоменуо да је Република Српска на изборима дала повјерење одређеним политичким опцијама да је заступају на ниову БиХ, те да разумије да им можда смета или им се не свиђа кога је народ изабрао.

“Чињеница је да је оно што је бирано и што представља структуру из Републике Српске бирао народ на изборима и то непосредним. То не може нико да промијени, па ни ароганција било кога у Сарајеву, поготово не Комшића”, истакао је Додик.

Додик је нагласио да Срби у БиХ никоме ништа нису дужну, да ништа нису дужни Бошњацима.

“У политичком смислу ми смо конципирали наш политички одраз који се зове Република Српска и тај одраз ми представљамо. Ја представљам Републику Српску и они који су изабрани да раде у заједничким органима представљају Републику Српску на најбољи могући начин, у складу са оним што јесте наша политика”, објаснио је Додик.

Он је рекао да политику Комшића или бошњачког члана Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића, која му се не свиђа, сматра легитимном, те да исто тако не би требало да имају очекивања да би само због пласирања њихових ставова требало да дође до неких промјена.

Додик је рекао да Република Српска ефикасно ради свој дио посла, да је имплементирала резултате избора, док то није урађено на ниову Федерације БиХ, значајног броја кантона и заједничког нивоа БиХ.

“Ако се сретнемо горе, па таман и на ниову Предсједништва, и тамо имамо наше јасне политике. Наша политика остаће непромијењена. У том погледу не мислим да помажу такви ставови о неком наметању”, навео је Додик.

Додик је напоменуо да у БиХ не може да постоји никакав “хегемон”, а покушај да га двојац направи неће проћи, јер они праве највећу штету БиХ.

“Ми ћемо још сачекати. Али постоји вријеме када ћемо морати да јасно кажемо да је оно што се ради на нивоу БиХ штета за Републику Српску и да ће Република Српска почети да доноси неке своје одлуке. Можда им се тек те одлуке неће допасти, али ми немамо намјеру да трпимо штету”, поручио је Додик.

Према његовим ријечима, скривање иза неких и моралисање неће помоћи БиХ јер она треба да добије своје легитимно изабране органе од политичких представника који су изабрани на изборима или ће показати додатну неспособност и дефинитивну подјелу политичког система, а онда, вјероватно, и само дисолуцију њеног постојања.

“Нека се види ко то на крају брани. Ми желимо да уђемо у те органе. Наравно да ћемо тамо наставити са нашим ставовима”, рекао је Додик.

Додик је нагласио да се Комшић додворава странцима, те да он није могао да лаже предсједника Руске Федерације Владимира Путина и да му прича како у БиХ постоји нешто друго, те је нагласио да ће исто тако рећи и било коме другом.

Он је рекао и да би министар иностраних послова у Савјету министара у техничком мандату Игор Црнадак могао да примијети да је на састанку са Путином поред заставе БиХ била и застава Републике Српскем коју, како је оцијенио, вјероватно није навикао да види, па има проблема да је види и сада.

“Као члан Предсједништва БиХ не сматрам да застава БиХ не треба да буде ту, али поред ње треба да стоји и застава Републике Српске и свуда гдје будем могао тако ће и бити”, поручио је Додик. 

У Бриселу искључиво о европском путу БиХ

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да ће предстојећи састанак у Бриселу са челним људима ЕУ бити искориштен за разговоре о европском путу БиХ о којем постоји консензус, а никако за причу о НАТО интеграцијама.

“То је нешто што смо консензусом успоставили у Предсједништву БиХ. Све што се касније дешавало у вези је са проблематизацијом тог питања. Одједном се појавило и питање НАТО-а и везивања тог питања за формирање власти, што битно усложњава посјету, с обзиром на нагомилане проблеме у БиХ”, рекао је Додик за Радио Републике Српске.

Он је навео да су ти проблеми, прије свега, у вези са неформирањем власти на нивоу БиХ, чиме се, како каже, не реализује демократски капацитет утврђен на изборима, што доводи БиХ у позицију неефикасне земље.

“Очигледно је да неразјашњена ситуација у Федерацији БиХ доводи у кризу и односе на нивоу БиХ”, истакао је Додик.

Предсједавајући Предсједништва БиХ истиче да не треба блокирати рад институција да се не би изгубио консензус који је постигнут у вези са европским путом БиХ и како не би нестао са дневног реда институција.

Он очекује да ће посјета Бриселу бити посјета могућности, али да не може да гарантује позитиван исход.

“Не могу да гарантујем неки добар резултат, имајући у виду да одавде носимо веома негативан пртљаг који треба тамо да објаснимо, а односи се на неформирање власти, нееефикасност органа, кашњење одговора на Упитник и друга питања”, рекао је Додик.

Предсједавајући Предсједништва БиХ каже да је овај састанак у Бриселу договорен раније, али да је одгођен за крај јануара због састанака у ЕУ.

Федерални медији преносе да ће чланови Предсједништва БиХ боравити у Бриселу 29. и 30. јануара, гдје ће разговарати са предсједником Европске комисије Жаном-Клод Јункером, те осталим званичницима кључних институција ЕУ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана