Додик: Иванићеви људи у ОБА БиХ дали сагласност за прислушкивање

РТРС
Додик: Иванићеви људи у ОБА БиХ дали сагласност за прислушкивање

Бањалука - Предсједник Републике Српске затражио је објашњење од српског члана Предсједништва Младена Иванића, али и од српских кадрова у ОБА у вези оперативног налога за прислушкивање руководства Српске и Србије. Тај документ Додику и Иванићу показао је предсједник Србије Александра Вучић у Козарској Дубици.

Српски члан Предјседништва није потврдио ни демантовао постојање документа, а раније је од Предсједника Српске тражио доказе о прислушкивању.

Документ о оперативном прислушкивању који је Вучић лично предочио Иванићу и Додику буди сумњу да ОБА БиХ и након званично окончане афере “Ушће” никада није престала контраобавјештајне активности према званичницима Српске и Србије. 

“На тераси хотела у Козарској Дубици позвао нас је Вучић на страну и показао му налоге за прислушкивање руководства Српске и Србије. Иванић је био видно узбуђен”, истакао је предсједниј Републике Српске Милорад Додик.

Додик сматра да су Иванићеви људи у ОБА БиХ дали сагласност за прислушкивање што га чини одговорним. 

“Он упорно поставља питање има ли неких доказа. Па зар то није доказ, нека демантује да му је Вучић показао, нека каже да није, ево ја тврдим да јесте. Прочитао је веома јасно и гласно да ОБА отвара оперативни налог да истраживање руководства Републике Српске и Србије”, додао је Додик.

ОБА БиХ је без парламнтарног надзора. Изостала је контрола и од извршне власти што је признао и бх министар Драган Мектић. Младен Иванић ћути као и Бакир Изетбеговић али из разлога што је дир. ОБА породични пријатељ док Драган Човић одавно тврди да га прислушкују. 

“Стичете утисак да они никоме не полажу рачуне, да је то једна служба изнад друштва и да се ми треба да плашимо. Главни носиоци тих незаконитих активности у када је ријеч о ОБА су Срби односно кадрови из Републике Српске. Предсједник Српске је и раније указивао на незаконит рад Агенције и увјерен сам да ће овог пута ићи до краја, да се незакоњу стане у крај”, нагласио је декан Факултет безбједносних наука Бањалука Предраг Ћеранић.

Бивши оперативац СДБ Југославије Божидар Спасић тврди да су остаци ратне муслиманске службе АИД инкорпорирани у ОБА-у. И да оно што су радили у рату прислушкујући Радована Караџића, Ратка Младића настављају у миру. Користе логистику страних обавјештајних служби у Сарајеву и прислушкују званичнике Српске и Србије. 

“То су ти системи који пружају подршку да могу да прислушкују разговоре са предсједника Додиком, прислушкује се и госпођа Жељка Џвијановић, очито је да прислушкују и министра Лукача и цијелу ту његову гарнитуру. Рачуна се да се око 350 људи прислушкује у Републици Српкој”. сматра бивши оперативац СДБ-а Југославије Божидар Спасић.

Ово је други пут да из ОБА БиХ исцури повјерљиви документ. Раније се суочила са оптужбама да прислушкује хрватске званичнике у БиХ и Хрватској и да се ставила у службу једног народа и једное партије. Можда највећи терет који ОБА носи јесте чињеница да је на њеном челу ратни тјелохранитељ Алије Изетбеговић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана