Додик: Епархија захумско-херцеговачка и приморска дуговјечнија од држава

Срна
Додик: Епархија захумско-херцеговачка и приморска дуговјечнија од држава

Требиње - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је у Требињу да ће се он и његови сарадници ангажовати и максимално подржати све активности које ће претходити значајном и јединственом јубилеју - 800 година Епархије захумско-херцеговачке и приморске који ће бити обиљежен 2019. и 2020. године.

Додик је истакао да сви планирани послови за наредне двије до три године треба да буду и реализовани, јер толико година колико прославља Епархија говори о њеној снази и ангажованости људи које је воде.


"Када говоримо о 800 година Епархије можемо да закључимо да су градови, ова епархија и народ дуготрајнији и дуговјечнији него државе. Прошло је овдје много држава, али ниједна од њих није толико опстала", истакао је Додик који је синоћ присуствовао прослави крсне славе Епархије захумско-херцеговачке и приморске и владике Григорија - Светог Игњатија Богоносца.

Он је нагласио да се активности у вези са обиљежавањем 800 година постојања Епархије не требају прихватити на обавезујући начин.

"То је дуг према владици, човјеку који је овдје у најтежим временима окупљао људе, давао им снагу, уливао повјерење и градио добре односе. Спреман сам да у тим активностима учествујем и мој ангажман ту неће недостајати, као ни мојих сарадника", истакао је Додик.

Он је нагласио да Херцеговину доживљава као своју и да у њу увијек долази с посебним очекивањима и емоцијама.

Предсједник Републике Српске је овом прилико честитао владици Григорију 25 година свештеничке службе, током којих је, како је истакао, дао немјерљив допронос развоју Херцеговине.

"Увјерен сам да ова херцеговина са владиком изгледа другачије и боље. Када се човјек осврне иза себе не може а да не примијети све оно што су дјела владике, народа и Републике Српске", рекао је Додик.

Он је указао и на вишегодишње пријатељство са владиком Григоријем, наглашавајући да је њихово познанство обиљежило, првенствено поштовање, али и потреба да један другом покажу истинско пријатељство које је увијек носило у себи реализацију многих народних обавеза и послова.

Обиљежавању крсне славе присуствовали су представници привредног, политичког, културног и вјерског живота Херцеговине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана