Додик: Дорадити извјештај о Сребреници, укључити и догађаје над Србима

Срна
Додик: Дорадити извјештај о Сребреници, укључити и догађаје над Србима

Бања лука – Милорад Додик, предсједник Републике Српске, изјавио је данас да нико не сматра да треба да се негира злочин према Бошњацима у Сребреници, али да треба дорадити извјештај који говори о томе, укључивањем и догађаја над Србима.

“Наравно да се десио злочин према Бошњацима, али у извјештају Комисије за Сребреницу фали и дио који се односи на страдање Срба”, устврдио је Додик.

Разматрањем тог извјештаја у парламенту, како је рекао, не негира се оно што је чињеница.

“Али исто тако желимо да у том извјештају, који би био цјеловит касније када га уради независна, посебна комисија, то буде интегрисана истина о свему што се дешавало у Сребреници”, рекао је.

Додик је у изјави новинарима поновио тврдњу да је битно да се у вези с тим извјештајем заузме јединствен став.

“Тај извјештај је био штетан за РС”, рекао је он и додао да је тај документ био предмет спекулација.

На списку у том извјештају је, додаје, и знатан број људи за које нема доказа да су учествовали у злочинима.

“То се сада користи као разлог за протјеривање тих људи. Има и оних који не знају ни да су на том мјесту”, рекао је Додик.

На Додиков захтјев за 14. август заказана је посебна сједница Народне скупштине РС на којој ће бити разматран Извјештај Комисије о догађајима у Сребреници 1995. године.

Против те сједнице су посланици Коалиције “Домовина”.

Додик: Мектићеве тврдње подвала и удар на Српску

Предсједник Републике Српске Милорад Додик сматра да су тврдње министра безбједности БиХ Драгана Мектића да врх Министарства унутрашњих послова /МУП/ Српске дилује дрогу подвала и удар на Републику Српску.
“Па они /опозиција у Српској/ већ причају да је, ако не побиједе на изборима у октобру, неко покрао изборе. Како знају да их је неко покрао, када ни предизборна кампања још није почела”, пита Додик.

Предсједник Српске је у изјави за новинаре поновио да они /опозиција/ и српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић врше власт на нивоу БиХ, али против Републике Српске.

Он је поручио да Мектић “нема довољно можданих вијуга” да измисли тврдње да врх МУП-а Републике Српске дилује дрогу, већ му је неко рекао да “удара” на Полицију Републике Српске као најзначајнију институцију.

“Хоће да каже људима у Српској да се овдје не може живјети, да је и Полиција корумпирана, што није истина. Немогуће је да неко ко је министар не предузме одређене мјере, ако је то истина. Прави министар не обавјештава јавност о таквим стварима, већ дјелује”, поручио је Додик.

Предсједник Српске је истакао да се залаже да се изврши репресија над сваким ко дилује дрогу или врши било какав криминал у Републици Српској, иако све што он зна говори да Мектићеве тврдње нису тачне.

“Наша Полиција је много радила на сузбијању тих токова, који нису везани само за Републику Српску, већ регионалних и свјетских токова, са којима се ми боримо са капацитетима које имамо”, закључио је Додик.

Он сматра да треба из Полиције избацити сваког појединца који је укључен у било шта око тога, истичући да је Полиција Републике Српске једва одбрањена.

“Ја знам колико је то било тешко”, поручио је предсједник Републике Српске.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић раније је рекао да врх МУП-а Републике Српске дилује дрогу.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана