Dodik: Da je Rusija devedesetih imala današnju snagu, položaj RS bio bi bolji

Glas Srpske
Dodik: Da je Rusija devedesetih imala današnju snagu, položaj RS bio bi bolji

Banjaluka - Zahvalni smo Rusiji za ono što je uradila za Republiku Srpsku, rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

On je u izjavi za Sputnjik istakao da bi položaj Srpske bio vjerovatno drugačiji i bolji da je Rusija devedesetih godina imala snagu kakvu ima danas.

Dodik u izjavi na prijemu priređenom u Vladi Republike Srpske povodom Dana Republike kazao da je taj praznik obilježen dostojanstveno, manifestacijama na kojima se okupio veliki broj ljudi privrženih ideji Republike Srpske, koja za njene građane znači slobodu.

Na pitanje šta za Srpsku znači Rusija, Dodik ističe zahvalnost za sve što je učinila za Srpsku kroz niz zajedničkih privrednih projekata, ali i politički vezano za Savjet bezbjednosti UN i Vijeće za implementaciju mira.

"U svemu tome Rusija je bila principijelna i omogućila da se dosljedno poštuje međunarodni Dejtonski sporazum. I zato smo zahvalni što nam je to dalo okvir da možemo da iskažemo svoje stavove", kaže Dodik.

On posebno podsjeća na ulogu pokojnog ruskog ambasadora pri UN Vitalija Čurkina, koji je, kako kaže, uvijek sa velikom pažnjom iznosio stavove o onome šta misli RS tako nije bilo hendikepa u tome da se "čuje samo s jedne strane, od visokog predstavnika, koji je uvijek negativno govorio i lagao o RS". To je bilo od nemjerljivog značaja, ocjenjuje predsjednik Srpske.

Dodik je podsjetio i da je i u govoru na svečanoj akademiji posebno istakao ulogu Rusije, koja je u trenucima kada je Britanija predlagala rezoluciju koja je trebalo da sav srpski narod proglasi genocidnim za sva vremena, uložila veto.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana