Dodik: Čubrilović nije učestvovao u smjenama kadrova DNS-a

Srna
Dodik: Čubrilović nije učestvovao u smjenama kadrova DNS-a

Banjaluka - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da je iznenađen smjenom Nedeljka Čubrilovića sa pozicije zamjenika predsjednika DNS-a na sjednici Predsjedništva te stranke, naglasivši da aktuelni predsjednik parlamenta Srpske nije učestvovao u posljednjim smjenama kadrova DNS-a.

Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a, izjavio je da je i juče rekao lideru DNS-a Marku Paviću da će Čubrilović ostati predsjednik Narodne skupštine.


"On je korektno radio sa nama i nismo imali posebne probleme. Korektno je da to kažemo, kao i da bilo ko od stranaka koalicije kaže ko u SNSD-u ugrožava koalicioni potencijal", rekao je Dodik novinarima.

On je naglasio da Čubrilović zavređuje pažnju i da će "SNSD to pitanje razmotriti u narednom periodu", te ponovio da je SNSD smatrao u vezi sa smjenama DNS-ovih kadrova da oni koji nisu doprinijeli koaliciji ne mogu imati podršku.

Dodik je rekao da je smjena Čubrilovića unutarstranačka stvar DNS-a i da SNSD nema namjeru da modelira, niti bilo šta čini u tom pogledu.

"Juče smo na stranačkim sastancima sa DNS-om neke stvari rekli i smatramo da neki ljudi koji su radili u DNS-u, a identifikovali smo trojicu, nisu bili u funkciji koalicionih dogovora. Govorili smo o tome da ne možemo prihvatiti njihov kapacitet u ukupnom modeliranju naših odnosa", rekao je Dodik.

On je ocijenio da je izuzetno važno što će postojati dvotrećinska podrška Vladi Republike Srpske, čime će biti smanjena partijska zaštita direktora i drugih kadrova.

"Partije će ih moći predložiti, ali će oni morati odgovarati Vladi i državi. Prošlo je vrijeme kada su se mnogi krili iza partija, pa ako ga slučajno dirneš, nema koalicije. Sada je ova većina obećavajuća i ona će povećati stepen odgovornosti. Može da bude bilo ko direktor u javnom preduzeću ili ministar, ali ako ne zadovolji očekivanja Vlade i bude provodio neku stranačku ili svoju politiku biće smijenjen i neće biti s nama", rekao je Dodik.

On je dodao da neće biti ucjenjivačkog kapaciteta partija.

Prema njegovim riječima, vladajuća koalicija može komotno ući u formiranje skupštinske većine i rukovodstva, i nakon konstitutivne sjednice biće predložen novi mandatar.

Dodik je rekao da će Vlada biti brzo formirana i da će Srpska već u trećoj sedmici decembra imati usvojen budžet i ostale mjere.

"Srpska je najsređenija u BiH i jedina samoodrživa, institucionalno, ekonomski, politički i svakako. Mi ćemo utvrđivati politike, a stranke će davati ljude koji misle da mogu da ih izvrše. Ti kadrovi će biti pod paskom Vlade i drugih koji će upravljati. Ako neko ne zadovolji u prvih tri mjeseca i ne provede dogovorene mjere neće imati ni moju zaštitu. Srpska ima dosta sposobnih ljudi", ponovio je Dodik.

On je istakao da je SNSD jasno rekao da ne želi PDP u većini "jer su oni ulozi izvršavanja naloga sa strane".

"Gdje je sada Mladen Ivanić, pozovite London, možda je tamo", rekao je Dodik.

On je istakao da je zadovoljan što je SNSD pojačan sa dva poslanika iz Doboja iz grupe Obrena Petrovića, koji su izašli iz SDS-a.

"Kada je riječ o zajedničkom kandidatu za gradonačelnika Doboja, to će biti neko ko je opšteprihvaćen i na fonu zajedničke politike koju ćemo utvrditi", zaključio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana