Додик: БиХ може да спасе само унутрашњи договор

Срна
Додик: БиХ може да спасе само унутрашњи договор

Београд - Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик оцијенио је да се међународна ситуација промијенила и да је у свијету схваћено и препознато да БиХ не може да преживи уколико не пронађе било какав кохезиони елемент.

“У случају успостављања минимума заједничког између три народа и два ентитета, то би требало преточити у базни консензус, бар у нечему, јер у супротном БиХ нема шансу”, рекао је Додик у интервјуу за београдску “Политику”.

Према његовим ријечима, таквом договору испријечило се погрешно увјерење оних који су се заиграли причом да ће међународни фактор умјесто њих нешто да рјешава.

“Бошњачка елита своју улогу види у томе да они измисле шта би било добро, па да онда машинерија међународног фактора крене са притисцима. Мислим да су се ствари у свијету битно промијениле. Свијет своје проблеме и пројекције дислоцира. Међународни интервенционизам је при крају, шта год неко мислио о томе”, каже Додик.

Додик истиче да и даље постоје они из свијета који “контаминирају овдашњи простор” тиме што се, нудећи наводна рјешења, упорно држе стереотипа на којима су направили каријере прије 20 година.

“Све је то дио трагичне политике која не дозвољава да Срби, Бошњаци и Хрвати нађу нека рјешења и крену напред”, рекао је Додик.

Предсједавајући Предсједништва БиХ наглашава да се принцип негирња у БиХ треба замијенити конструктивним ако се жели помак унапријед, те упитао зашто је проглем да се свакоме дозволи да ради несметано на бази ресурса које има на локалитету који контролише.

Додик је рекао да Република Српска жели да се развија и да не жели спору БиХ, од које има сталну опструкцију пројеката.

“Буде ли се тако наставило, БиХ неће далеко догурати. Ако политичке елите и народи у БиХ не нађу свој договор, не видим зашто је нелогично констатовати да треба размишљати о нечему другоме. Можда о мирном разлазу, који не би морао значити успостављање неких тврдих граничних линија, већ омогућавање да пролаз људи и робе буде слободан са највећим могућим нивоом толеранције и гарантовања имовин”, рекао је Додик.

Он истиче да су све су то хипотезе, али да је извјесно да постојећи начин нуди једино агонију и пропадање.

Додик је нагласио да су “тобож могуће ратне опције” чиста имагинација и указао да би за све било најбоље да се постигне договор да БиХ има двије или три функције неупитне од стране свих, а које су притом, најјефтије за све и да оно што је отето од нижих нивоа власти буде враћено.

Истичући да је пријетња ратом ноторна глупост, Додик је рекао да Република Српска нема проблем оружане пријетње од Бошњака и Хрвата, већ да су њен проблем пријетње са стране.

“Када не би било тих снага, вјероватно би и политички процеси кренули у неком другом правцу”, рекао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана