Додик: Ако одустанем, не може ме замијенити Иванић

Танјуг
Додик: Ако одустанем, не може ме замијенити Иванић

Београд - Предсједник Републике Српске, Милорад Додик, изјавио је данас да, ако буде изабран за члана Предсједниства БиХ, а касније одлучи да пређе на неку другу функцију, актуелни члан колективног шефа државе, Младен Иванић, који је такође кандидат за још један мандат у том тијелу, не би могао аутоматски да га замијени на тој позицији.

Избори на свим ниовима у БиХ биће одржани 7. октобра, а Додик каже да, ако буде изабран на ту функцију неће се играти изборном вољом народа и сигурно неће напустити чланство у Предсједништву да би, на примјер, поново био премијер РС о чему се, иначе, у Бањалуци спекулише.

За Прву тв, Додик је објаснио да чак и ако би мјесто српског члана у Предсједништву БиХ из неког разлога остало упражњено, на ту позицију би био изабран неко из реда посланика владајуће колаиције.

"Постоји могућност да (на ту позицију дође) само неко од изабраних посланика за којег би се одлучили Срби у парламенту... Али само искључиво Срби. Иванић, пошто губи ове изборе неће бити посланик и неће имати ту прилику, јер би то могао бити само неко од посланика", навео је Додик.

Истакавши да је ријеч о далекој могућности која се ни не разматра, Додик истиче да се неће играти вољом народа за коју, како каже, вјерује да је на страни владајуће коалиције.

Неће се, напомиње, селити у Сарајево ако буде изабран на нову функцију у Предсједништву БиХ и остаће ту гдје јесте јер, како каже, одлуке могу да се доносе и на даљину.

Неће, казао ићи да живи у "блискоисточно Сарајево", пошто, објашњава, у Републици Српској Сарајево дијеле на источно и "блискоисточно", што је, прецизира, ово потоње у Федерацији БиХ, гдје су и све државне институције.

Додик је поново оптужио Амбасаду САД и Велике Британије да пријете људима са његове листе да ће их, ако гласају за њега, процесуирати за неке злочине.

"Та прича америчког предсједника да се САД не мијешају није тачна јер се Америка на све могуће начине, заједно са Британијом, мијеша у све послове у БиХ, па и у РС", казао је Додик.

Већ 20 година се, каже, мијешају у све сегменте друштва.

Траже, истиче, доношење одређених одлуке које не одговарају РС, представљајући их као наводни услов за европске интеграције, па их, уз то, још подржи и високи представник у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана