Dodijeljeni ordeni Turanjaninu i Lipovači

Dodijeljeni ordeni Turanjaninu i Lipovači 09.09.2018 13:16 | Srna

Bihać - Njegova svetost patrijarh srpski Irinej odlikovao je danas bivšeg direktora Republičkog sekretarijata za vjere Jovu Turanjanina Ordenom Svetog kralja Milutina za doprinos u izgradnji Hrama Svete Trojice u Bihaću.

Turanjanin je rekao Srni, povodom uručenja Ordena, da je riječ o najvećem priznanju Srpske pravoslavne crkve.


“Orden doživljam kao Božiji dar i priznanje meni lično i instituciji koju sam vodio dugi niz godina”, istakao je Turanjanin.

Bivši gradonačelnik Bihaća Hamdija Lipovača odlikovan je Ordenom Svetog Save za doprinos izgradanji Hrama Svete Trojice u ovom gradu.

“Iako ima malo Srba na području Bihaća, srpske svetinje se u njemu moraju sačuvati, jer će i zbog toga i narod htjeti da dođe. Uvijek sam stajao iza malih i maloborojnih, a ovaj Orden Svetog Save treba da bude podstrek svima da čine isto, jer će u konačnici zbog toga biti pobjednici”, rekao je Lipovača novinarima.

On je pozvao sve narode u BiH da zajedno obnavljaju svetinje, jer će, kako je rekao, na kraju svi stati pred Božije lice.

Patrijarh Irinej, uz sasluženje arhijereja SPC, osveštao je danas Hram Svete Trojice u Bihaću.

Stari hram SPC u samom jezgru Bihaća podignut je i osveštan 1898. godine, a osnivanjem Eparhije bihaćke 1923. godine postao je katedralni hram.

Početkom Drugog svjetskog rata 1941. godine i aprilske okupacije BiH od Nezavisne Države Hrvatske /NDH/, hram je do temelja srušen. Bio je to prvi porušeni hram SPC u NDH.

Poslije Drugog svjetskog rata na lokalitetu porušenog hrama podignuta je zgrada opštine, a tek 1987. godine opština Bihać je za izgradnju novoga hrama dodijelila SPC novu, potpuno neadekvatnu, geomehanički za gradnju nepovoljnu lokaciju sa namjerom da SPC odustane od izgradnje.

Trudom i zalaganjem Njegovog preosveštenstva episkopa banjalučkog Jefrema 26. juna 1987. godine osveštani su temelji novog Hrama Svete Trojice.

Do 1992. godine hram je podignut do krova. Početak rata 1992. godine zaustavio je izgradnju, a od 1992. do 1995. godine oštećena je kupola hrama, kao i dijelovi betonske ploče poda hrama.

Početkom 2012. godine tadašnji episkop bihaćko-petrovački Hrizostom nastavio je izgradnju hrama, koji je danas osveštan.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica