Додијељени ордени Турањанину и Липовачи

Срна
Додијељени ордени Турањанину и Липовачи

Бихаћ - Његова светост патријарх српски Иринеј одликовао је данас бившег директора Републичког секретаријата за вјере Јову Турањанина Орденом Светог краља Милутина за допринос у изградњи Храма Свете Тројице у Бихаћу.

Турањанин је рекао Срни, поводом уручења Ордена, да је ријеч о највећем признању Српске православне цркве.


“Орден доживљам као Божији дар и признање мени лично и институцији коју сам водио дуги низ година”, истакао је Турањанин.

Бивши градоначелник Бихаћа Хамдија Липовача одликован је Орденом Светог Саве за допринос изградањи Храма Свете Тројице у овом граду.

“Иако има мало Срба на подручју Бихаћа, српске светиње се у њему морају сачувати, јер ће и због тога и народ хтјети да дође. Увијек сам стајао иза малих и малоборојних, а овај Орден Светог Саве треба да буде подстрек свима да чине исто, јер ће у коначници због тога бити побједници”, рекао је Липовача новинарима.

Он је позвао све народе у БиХ да заједно обнављају светиње, јер ће, како је рекао, на крају сви стати пред Божије лице.

Патријарх Иринеј, уз саслужење архијереја СПЦ, освештао је данас Храм Свете Тројице у Бихаћу.

Стари храм СПЦ у самом језгру Бихаћа подигнут је и освештан 1898. године, а оснивањем Епархије бихаћке 1923. године постао је катедрални храм.

Почетком Другог свјетског рата 1941. године и априлске окупације БиХ од Независне Државе Хрватске /НДХ/, храм је до темеља срушен. Био је то први порушени храм СПЦ у НДХ.

Послије Другог свјетског рата на локалитету порушеног храма подигнута је зграда општине, а тек 1987. године општина Бихаћ је за изградњу новога храма додијелила СПЦ нову, потпуно неадекватну, геомеханички за градњу неповољну локацију са намјером да СПЦ одустане од изградње.

Трудом и залагањем Његовог преосвештенства епископа бањалучког Јефрема 26. јуна 1987. године освештани су темељи новог Храма Свете Тројице.

До 1992. године храм је подигнут до крова. Почетак рата 1992. године зауставио је изградњу, а од 1992. до 1995. године оштећена је купола храма, као и дијелови бетонске плоче пода храма.

Почетком 2012. године тадашњи епископ бихаћко-петровачки Хризостом наставио је изградњу храма, који је данас освештан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана