Dodatna štednja za sigurniju starost

Marijana Miljić
Dodatna štednja za sigurniju starost

Banjaluka - Standard budućih penzionera u RS moguće je podići štednjom kroz Evropski dobrovoljni penzijski fond, prvi fond te vrste u Srpskoj, a država podrškom razvoju tog sistema može obezbijediti i dodatni novac za finansiranje kapitalnih projekata.

To je jedan od zaključaka okruglog stola o temi "Reforma penzionog sistema u RS, stanje i perspektive", koji je juče održan u Banjaluci u organizaciji Udruženja ekonomista RS - SWOT. Na skupu, kojem je prisustvovalo oko 60 učesnika, predstavljena je i studija "Izazovi i očekivani efekti uvođenja trećeg stuba penzijskog osiguranja na penzijski sistem u RS".

- Studija pokazuje da prvi stub penzijskog osiguranja, odnosno Fond PIO nije ugrožen, ali je teško očekivati veći rast penzija. Zbog toga je značajna štednja građana, odnosno izdvajanje novca za dobrovoljno penziono osiguranje. To je moguće ostvariti putem Evropskog dobrovoljnog penzijskog fonda, koji posluje od kraja 2017. godine. Treba mijenjati svijest pojedinaca i poslodavaca za ulaganje u dobrovoljno penziono osiguranje - rekao je član Udruženja ekonomista RS - SWOT Miloš Grujić i dodao da i država može profitirati iz dobrovoljnog penzionog osiguranja jer novac iz fonda može biti uložen u kupovinu hartija od vrijednosti koje država emituje za kapitalne projekte.

Izvršna direktorica Društva za upravljanje Evropskim dobrovoljnim fondom Gordana Drobnjak kazala je da je tržište RS pozitivno reagovalo na osnivanje tog fonda.

- Pojedini poslodavci iz realnog sektora prepoznali su da su radnici njihov kapital, a nikako trošak. Izdvajanjem novca za dobrovoljno penziono osiguranje stimulišu radnike. U dugom roku penzijski sistem i dobrovoljno penzijsko osiguranje ne mogu biti održivi bez podrške države. Država kroz poreske olakšice i masovnije uključenje zaposlenih treba dati primjer ostalim poslodavcima da se uključuju u dobrovoljno penziono osiguranje - kazala je Drobnjak.

Iskustva iz Srbije prenijela je direktorica Društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom "Raiffaisen Future" Snežana Ristanović, koja je navela da je zajednički problem regiona, pa i cijele Evrope izrazito staro stanovništvo.

- Šta god država preduzela u okviru državnog penzijsko-invalidskog osiguranja, apsolutno ne može biti dovoljno za obezbjeđivanje dovoljnih prihoda za građane u starosti. Zbog toga je neophodno razvijati dobrovoljne penzione fondove kao dopunski izvor prihoda - rekla je Ristanovićeva.

Direktor Fonda PIO RS Mladen Milić kazao je da je važno razvijati svijest o štednji građana i da sa edukacijom treba početi od djece školskog uzrasta. On je prezentovao i podatke o penzionom sistemu RS, navodeći da situacija u Srpskoj nije drastično lošija u odnosu na EU.

- Odnos između radnika i penzionera u RS je 1,16 naprema jedan. Izdvajanje iz bruto domaćeg proizvoda za isplatu penzija lani je palo ispod deset odsto. Mi 79,2 odsto novca za penzije obezbjeđujemo iz doprinosa - kazao je Milić.

Penzije

Mladen Milić je rekao da prosječna penzija u RS iznosi 350, a minimalna 180 KM. On je naveo da RS ima 260.000 penzionera i da Fond PIO isplaćuje penzije u 21 državi na četiri kontinenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana