Dobojlije se same isključile iz SDS-a

Darko Momić
Dobojlije se same isključile iz SDS-a

Banjaluka - Statut Srpske demokratske stranke na strani je lidera Vukote Govedarice kada je riječ o sukobu između njega i dobojskog odbora ove stranke, koji je u četvrtak mimo stava najviših organa SDS-a donio odluku da bude dio budućih parlamentarnih većina u Republici Srpskoj i na nivou BiH.

Prema tvrdnjama jednog od bivših članova Statutarne komisije SDS-a, članovima Skupštine Gradskog odbora SDS-a Doboj u skladu sa članom 14. Statuta prestalo je članstvo u ovoj stranci i Vukota Govedarica nema potrebe da se prema njima odnosi kao prema donedavnom potpredsjedniku SDS-a Kostadinu Vasiću, koga je isključio iz stranke.

Naš sagovornik tvrdi da viši organi stranke neće morati da donose odluke o isključenju zato što su se članovi dobojskog SDS-a sami isključili iz stranke.

- Član 14. Statuta jasno kaže da članu SDS-a prestaje članstvo dobrovoljnim istupanjem iz stranke zbog učlanjenja u drugu političku stranku, smrću, isključenjem ili zbog učestvovanja na izborima u svojstvu nezavisnog kandidata, na izbornim listama drugih političkih subjekata ili na drugi način koji je u suprotnosti s odlukama organa SDS-a. Ova posljednja stavka može se primijeniti na članove dobojskog SDS-a jer su postupili na način koji je u suprotnosti s odlukama organa SDS-a - objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da i član 20. Statuta ide u prilog Vukoti Govedarici jer kaže da su “niži organi SDS-a obavezni da sprovode akte i odluke viših organa, a u slučaju nesprovođenja protiv nižeg organa i odgovornih lica pokreće se postupak odgovornosti”.

- Statut kaže i da zbog napuštanja politike i programa SDS-a, nesprovođenja odluka viših organa, neefikasnog rada, te u drugim slučajevima predviđenim Statutom viši organ SDS-a može izreći mjeru raspuštanja nižeg organa SDS-a - kaže naš izvor.

On je uvjeren da će dobojski SDS-a nastaviti da tjera po svome, zbog čega viši organi stranke moraju da reaguju, ali da još niko ne zna kakve poteze će povući predsjednik SDS-a. Naš sagovornik kaže da nije isključeno ni da “iredentisti” iz Doboja pridobiju većinu u Glavnom odboru i tako preuzmu kontrolu nad strankom.

- Ukoliko izgubi većinu u Glavnom odboru, Govedarica će biti prinuđen da odstupi sa čela stranke, a prema nekim tumačenjima, moguće je i da Glavni odbor donese zaključak da je on trajno spriječen da obavlja funkciju predsjednika.

- U tom slučaju, nadležnosti predsjednika SDS-a obavlja predsjednik Glavnog odbora SDS-a, a u roku od 90 dana skupština mora da izabere novog predsjednika. Predsjednik GO Milan Miličević na posljednjoj sjednici Predsjedništva SDS-a nije bio otvoreno ni na jednoj strani, ali njemu nad glavom visi opoziv sa mjesta načelnika Teslića koji mu priprema lokalni SNSD, zbog čega nije kategorično protiv bilo kakvih pregovora sa SNSD-om - kaže naš sagovornik.

Vukota Govedarica juče nije odgovarao na naše pozive, a članovi Glavnog odbora i Predsjedništva SDS-a koji su odgovorili na naš poziv nisu željeli da govore o burnim unutarstranačkim dešavanjima.

Jerinić: Statut najbolje tumači Tadić

Član Glavnog odbora SDS-a iz Doboja Boris Jerinić kaže da je predsjednik SDS-a Vukota Govedarica u četvrtak rekao da dobojski SDS-ovci ruše jedinstvo stranke i da će biti podvrgnuti sankcijama.

- Što se tiče Statuta SDS-a, najbolje je da ga tumači Ognjen Tadić jer ga je on i pisao - kaže Jerinić za “Glas Srpske”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana