Dnevna politika prepreka i gasifikaciji

Vedrana Kulaga
Dnevna politika prepreka i gasifikaciji

Banjaluka - Dogovor o gasifikaciji koji je politički vrh Republike Srpske postigao sa ruskim partnerima može biti od koristi za sve u BiH, kako za Srpsku, tako i za FBiH, ako ne bude politizacije koja je, s druge strane, već vidljiva.

U toj ocjeni saglasni su predstavnici Republike Srpske koji smatraju da Savjet ministara BiH, koji će biti važan faktor kada na dnevni red dođu konkretna dokumenta s ciljem povezivanja na gasovod “Turski tok”, odnosno izgradnju jednog njegovog kraka prema Srpskoj, odnosno BiH.   

Upućeni ističu da ne bi trebalo da bude odbačena mogućnost da, ako ne bude značajnije promjene političke situacije i odnosa u BiH, može doći do problema jer su pojedinci iz FBiH, a među prvima bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, u izjavama to i najavili. On je, između ostalog, rekao da ništa što je dogovoreno u Rusiji nije usaglašeno u  Predsjedništvu BiH te da niko u BiH nema niti bi trebalo da ima bilo šta protiv povezivanja BiH na međunarodne gasne tokove, ali da je pitanje gasa i povezivanja u isključivoj nadležnosti države BiH.

Radovan Kovačević, savjetnik srpskog člana i trenutno predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, naglasio je da je gasifikacija o kojoj se Srpska dogovorila sa ruskim partnerima izuzetno važan projekat za RS te i za cijelu BiH.

- U ovakvim okolnostima uopšte ne treba da razmišljamo o tome da li je to Srpska ili FBiH, već da je korisno za sve. Vjerujemo da je taj period u kojem neko iz FBiH blokira nešto za Republiku Srpsku, pa makar da nanese štetu i sopstvenim građanima, iza nas. Čekamo da neko sa te strane BiH jednom uradi nešto od čega će građani u Srpskoj imati koristi - poručio je Kovačević.

Predsjednik Srpskog kluba u Parlamentu BiH Nenad Stevandić očekuje da neće biti problema, ali dodaje da je, ipak, potrebno biti na oprezu poznavajući prilike i stanje u BiH.

- Nadam se da će pojedinci revidirati svoje prve izjave jer je nesporno da će od gasifikacije koristi imati svi stanovnici u BiH, imajući u vidu energetsku bezbjednost, termoelektrane na gas, ekološku prihvatljivost i stabilnost za domaćinstava. Ne vjerujem da je zaluđenost i mržnja toliko velika da može da potpuno isključi pamet i logiku. Ako se, ipak, pokaže da može, tražićemo način da mi to uradimo, ali je najbolje da i FBiH bude dio tog projekta - rekao je Stevandić koji je i lider Ujedinjene Srpske.

Savjet ministara, kaže, ne bi trebalo da spori tu odluku za Srpsku, ali je i podsjetio da je ranije bilo, te da još ima važnih odluka za Republiku koje čekaju ministre na nivou BiH.

- U tom slučaju bi se pokazalo da Savjet ministara postoji samo da nanosi štetu Srbima, a to mu nije primarna funkcija, već da bude servis svima - rekao je Stevandić.

Inicijative

U “Službenom glasniku RS” objavljena je odluka o davanju saglasnosti za realizaciju projekta izgradnje magistralnog gasovoda od granice sa Srbijom trasom Bijeljina - Banjaluka - Prijedor - Novi Grad koji je utvrđen kao nacionalni projekat. Predviđena je gradnja termoelektrana - toplana na gas, distributivne mreže i distribucija gasa u svim opštinama duž toka gasovoda i tamo gdje postoje potrebe. Nosilac aktivnosti je preduzeće  “Gas-Res” iz Banjaluke koje treba da pokrene inicijativu za dobijanje saglasnosti na predviđeno povezivanje sa Srbijom i za definisanje modela saradnje sa ruskom kompanijom “Gasprom”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana