Ђорђо Крчмар, независни посланик у Парламенту БиХ и доскорашњи члан СДС-а: СДС сведен на странку само за личне интересе

Жељка Домазет
Ђорђо Крчмар, независни посланик у Парламенту БиХ и доскорашњи члан СДС-а: СДС сведен на странку само за личне интересе

Пет мјесеци нико није нашао за потребно да разговара са мном. Очигледно је да се у СДС-у све свело на личне интересе и на позиционирање за наредне изборе, казао је независни посланик у Парламенту БиХ и доскорашњи члан СДС-а Ђорђо Крчмар.

* ГЛАС: Одавно изражавате незадовољство стањем и односима у СДС-у, а сада сте и напустили странку. Шта су основни разлози за ту одлуку?

КРЧМАР: Био сам предсједник СДС-а у Градишци, који је 2012. странку довео на власт у тој општини у којој је 12 година владао СНСД. Двије године касније смо на општим изборима имали најбољи резултат који је СДС икада имао у Градишци. Лично сам остварио 8.600 гласова као кандидат за посланика у Парламенту БиХ. Упркос томе након страначких избора у Градишци дошло је до проблема у раду странке. Предсједник СДС-а Вукота Говедарица је показао незрелост у политици и покушао сјечом да заведе ред у СДС-у, али, нажалост, то се показало погубно. Преко ноћи је дошло до одстрањивања утицајних људи из СДС-а и то је кулминирало великим проблемом у општинском одбору. Тада је кренуо игнорантски однос према мени и нису ме ставили ни у Општински одбор. Покушали су од мене да направе политичког мртваца тражећи да испуњавам све обавезе које странка захтијева. Као посланик у Парламенту БиХ сам се, без обзира на све, понашао онако како је дјеловао и тражио Клуб посланика СДС-а. Ниједног момента нисам дјеловао супротно од онога како је чинио клуб.

* ГЛАС: Да ли је руководство странке разговарало са Вама?

КРЧМАР: Пет мјесеци нико није нашао за потребно да разговара са мном. Очигледно је да се у СДС-у све свело на личне интересе и на позиционирање за наредне изборе. Вјероватно сам као човјек који је странци доносио много гласова сметао и неки људи су очигледно осјетили да бих могао да угрозим њихове интересе и амбиције за наредне изборе. Нисам више заинтересован ни за једну од тих позиција. С обзиром на то да сам адвокат желим да се вратим свом послу. Дуго сам у политици и на руководећим позицијама и заморен сам тиме. Од мене није требало да очекују проблеме нити сам показивао интересовање за било какву позицију на сљедећим изборима.

* ГЛАС: СДС се од локалних избора константно осипа, али то у врху странке не виде као проблем?

КРЧМАР: Само слијепац не види велико осипање СДС-а, али једноставно то никога не интересује. Не може се прећутати одлазак образованих људи, бораца, ратних војних инвалида и људи који су дуго у странци. У посљедње вријеме формирано је неколико нових странака углавном од некадашњих чланова СДС-а. Нико није ставио прст на чело и упитао се зашто се то дешава. Умјесто тога покушавају да блате људе који су напустили СДС или су незадовољни стањем у странци. То је непримјерено и недорасло. Не желим да сметам људима у СДС-у и зато сам се одлучио на овај потез, а избори наредне године ће показати да ли сам био у праву или не.

* ГЛАС: Да ли Вас је након што сте потврдили да напуштате странку звао неко из руководства СДС-а?

КРЧМАР: Једино ме је назвао Младен Босић. Осјетио је да неке ствари не иду како треба. Рекао је да не може да утиче на то и потпуно га разумијем. Као озбиљном човјеку и политичару хвала му на томе.

* ГЛАС: Како коментаришете изјаву шефице Клуба посланика СДС-а у Парламенту БиХ Александре Пандуревић да је предлагала да Вас искључе из странке и да сте странку напустили из чистог интереса да би неки ваши сродници добили посао?

КРЧМАР: Изненадила ме њена изјава и не видим чиме сам заслужио да тако говори. Драго ми је да сам макар сада видио и чуо ту њену искреност и волио бих да сам то раније знао. Три године сам одано радио као посланик и никада нисам одступио од става странке ни клуба. Чуо сам како сам и код акциза тражио неке интересе. Адвокат сам већ 27 година, озбиљан и остварен човјек и имам од чега да живим. Два пута сам гласао против акциза као и странка, дискутовао и образложио зашто сам против тога. Вријеме ће показати брзо, а биће и гласања па ћемо видјети ко је у праву, а онда нека се свако стиди својих тврдњи. Позвале су ме и колеге из Клуба и рекле да им није јасно због чега се тако иступа, јер знају да сам био коректан. Нигдје нисам отишао и бићу независан посланик. Да сам желио издати странку могао сам то урадити много пута, али ми то никада није падало на памет.

* ГЛАС: Шта су највећи проблеми у СДС-у?

КРЧМАР: Политика странке у посљедње вријеме доводи до осипања чланства, а то никога не интересује. Они који су указивали на грешке су кажњени. Не знам каква је то политика. Отворено сам рекао Босићу да није требао да даје оставку, јер се то показало као погубна одлука. Он је знао да окупи СДС и да носи тај терет. Он ми је образложио да је био под притисцима, али се показало да је његова оставка била преурањена и да нови предсједник није одговорио задатку. Указивао сам на то да Бањалука и бањалучка регија гдје је више од пола милиона људи у Предсједништву СДС-а имају само једног човјека. То је политичка незрелост и стога не желим да учествујем у таквом раду. У Бањалуци нико не спомиње да има кадар за кандидата за предсједника РС или за члана Предсједништва БиХ, а промовишу се маргиналне средине са маргиналним кадровима.

* ГЛАС: Који је лијек за странку да изађе из кризе?

КРЧМАР: Сада је већ касно. Изборна година је ту и сада нико не би желио да преузме одговорност. Више нема ни времена ни простора да се било шта мијења. Предсједништво странке би морало имати далеко већу улогу у односу на предсједника странке који покушава да ствари рјешава сам. Очигледно се губи у свему. Немам лично ништа против Говедарице, нити било кога, али сматрам да се закаснило.

* ГЛАС: Какав резултат СДС-а очекујете на изборима?

КРЧМАР: У позицији када имамо јак СНСД, ДНС који стално напредује, стабилан СП, Ненада Стевандића и Златка Максимовића који у Бањалуци и Бијељини узимају велики дио чланства, а са друге стране СДС који чланство свакодневно напушта, а ново не долази тешко је очекивати неки резултат. Могуће је да ће бити и испод онога који се очекује.

Планови

* ГЛАС: Имате ли намјеру да се прикључите некој другој странци или оснујете нову?

КРЧМАР: То није био мој мотив за ову одлуку. Од 1991. до 1995. године био сам тамо гдје је требало да будем и ауторитети се стичу. То је био период када смо сви имали прилику да се докажемо. Странци ћу понудити мандате и ако она одлучи да не будем ни у комисијама, представљаћу своје изборне јединице од којих сам добио гласове. Надам се да ћу мандат завршити како и приличи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана