Ђокић: Ускоро рјешење проблема откупа станова радника РиТЕ Гацко

Срна
Ђокић: Ускоро рјешење проблема откупа станова радника РиТЕ Гацко

Гацко - Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је данас у Гацку да ће ускоро бити ријешен дугогодишњи проблем откупа станова радника Рудника и Термоелектране /РиТЕ/ "Гацко" у које су уселили прије неколико година.

Ђокић је истакао да је проблем оспоравања права власништва над становима присутан од 2012. године, када је РиТЕ "Гацко" изградила зграду и дала је на коришћење радницима, првенствено породицама погинулих бораца, ратних војних инвалида и демобилисаних борацима.

"Морамо убрзати поступак рјешавања тог питања и настојаћемо да у оквиру постојећег закона о приватизацији државних станова нађемо рјешење", рекао је Ђокић новинарима након разговора са управом РиТЕ "Гацко".

Он је нагласио да ће, уколико се проблем не буде могао ријешити у оквиру оваквог поступка, као крајњу мјеру морати донијети посебан пропис који би регулисао проблем радника.

"Неоспорно је да је то имовина која је грађена да буде у њиховом трајном власништву без икаквих ограничења", рекао је Ђокић и изразио наду да ће до краја године бити нађено рјешење за овај проблем.

Закон о јавним набавкама БиХ изазвао негативне посљедице по предузеће

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је данас у Гацку да је Закон о јавним набавкама БиХ изазвао негативне посљедице по Рудник и Термоелектрану /РиТЕ/ "Гацко", али да управа и Влада Републике Српске неће дозволити да буде угрожена производња у овом енергетском гиганту.
Ђокић је истакао да, налажући одређене процедуре, Закон о јавним набавкама БиХ не штити јавни интерес и његовом примјеном су ово, али и нека друга предузећа оштећена, због чега је неопходно да се "озбиљно претресе" и донесу практична и боља рјешења која би била у интересу предузећа.

"Закон у великој мјери мора да препозна интерес државе и да је максимално заштити. Примјењујући овакав закон долазимо до проблема какви су наступили у РиТЕ жГацкож", рекао је Ђокић након разговора са управом РиТЕ "Гацко" и представницима матичног предузећа "Електропривреда Републике Српске".

РиТЕ "Гацко" крајем прошле године покренуло је пред Судом БиХ управни спор против Канцеларије за разматрање жалби БиХ због "незаконито проведеног поступка" по жалбама фирме "Нискоградња Марјановић" из Приједора, чиме је рад овог енергетског предузећа доведен у питање.

Како би се обезбиједио угаљ за несметан рад Термоелектране "Гацко", радове откривке је требало извршити најкасније до новембра прошле године, што је, како кажу у овом предузећу, онемогућила Канцеларија за разматрање жалби БиХ незаконитим рјешењима да се спроведе поступак јавне набавке.

Ђокић је нагласио да је један од проблема са којим се РиТЕ "Гацко" сусреће и рад судова у рјешавању управних поступака.

"Имамо вишемјесечно рјешавање судских процеса у овом призвођачу електричне енергије који би, према правилу, требало да буду ријешени у року од 30 дана. Суд БиХ то не ради, због чега ово предузеће има проблеме", рекао је Ђокић и нагласио да ће се морати реаговати у вези са овим питањем и тражити измјена прописа и ажурност судова.

Према његовим ријечима, управа РиТЕ "Гацко" ће, уз помоћ Владе Српске, пронаћи начин да несметано и без проблема ради, упркос свим проблемима са којима се у претходном периоду сусретала у вези са откопом угља и снабдијевањем Термоелектране овим енергентом.

Ђокић је подсјетио да је Влада Српске прошле седмице донијела закључак према којем је наложила РиТЕ "Гацку" да, у складу са законом, предузме све мјере да се обезбиједи несметана производња и довољне количине енергије у оквиру планских вриједности.

"Предузеће је претрпјело велику штету што није планирало капитални ремонт у прошлој години и што није ове године реализован, а то носи одређену врсту ризика за стабилан рад РиТЕ у овом и наредном периоду", рекао је Ђокић.

Ђокић је похвалио рад управе РиТЕ "Гацко" указујући на висок ниво посвећености раду и рјешавању сложених проблема са којима се сусрећу.

"Код њих видим ентузијазам и спремност за изналажење рјешења и очекујем да ће то они успјешно и завршити", нагласио је Ђокић.

Директор РиТЕ "Гацко" Миодраг Шешлија истакао је да има довољно угља до почетка редовног ремонта који је планиран за 3. август, али да ће рад овог предузећа бити доведен у питање уколико се не ријеше проблеми везани за откривку угља који трају већ неколикло мјесеци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана