Ђокић: Ништа не може спријечити Владу да стави ван снаге Извјештај о Сребреници

Срна
Ђокић: Ништа не може спријечити Владу да стави ван снаге Извјештај о Сребреници

Бањалука - Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да Влада Српске може ставити ван снаге извјештај о Сребреници из 2004. године без обзира на причу да ће неко тражити заштиту виталног националног интереса на закључке Народне скупштине.

“Ништа Владу не може спријечити да она донесе одлуку, када је расправа у парламенту завршена и када имамо јасне ставове парламента и свеопшти консензус. Влада већ сада може почети да ради свој дио посла, јер је то већ раније био извјештај Владе, а не парламента. Мислим да је могуће да ово питање буде завршено за годину дана”, сматра Ђокић.


Ђокић је навео да би Влада већ за дан-два могла да стави ван снаге тај извјештај и да настави са активностима с циљем коначног утврђивања истине о догађајима на подручју сребреничке регије, али и истине о страдању Срба у рејону Сарајева, што никада није реализовано у ФБиХ.

Он је за Радио Републике Српске синоћ рекао да ће нова комисија бити формирана и чиниће је квалитетни, одговорни и компетентни људи.

Ђокић је рекао и да је питање Сребренице отишло само у једном смјеру, а то је да се говори о жртвама Бошњака на том подручју, а потпуно занемарују српске жртве, и то око 3.000 Срба страдалих у рејону Подриња у неколико општина, укључујући и подручје Сребренице.

Он је навео да се мора рећи и да су бројни Бошњаци који се воде на списку из 2004. године страдали на другачији начин, у међусобним борбама и класичним војним операцијама и да нису сви страдали у вријеме јулских догађаја 1995. године.

“На засједању Народне скупштине Републике Српске јасно је речено и потврђено да је комисија и власт која је формирала такву комисију била изложена великом притиску. Када смо преузели ту велику одговорност и обавезу да поново отворимо питање извјештаја из 2004. године, били смо свјесни великих изазова, али је веома важно да смо о томе постигли свеопшти политички конзензус унутар Српске”, нагласио је Ђокић.

Он напомиње да не треба драматизовати ово питање, јер намјера није прикривање чињеница, већ њихово расвјетљавање, ради утврђивања истине.

“Нико није имао циљ да било кога повриједи, умањи бол породица жртава и оних који саучествују у њиховом болу”, каже Ђокић.

Он је изразио задовољство због исказаног јединства у Народној скупштини Републике Српске и због тога што су сви схватили да је ово најбољи начин да се сазна истина о свему што се догађало у Сребреници и најбољи пут за помирење.

“То ће бити најбољи пут ка помирењу и нормализацији живота у том рејону. Чињеница је да на том подручју живе заједно Срби и Бошњаци. Треба створити све предуслове да се такав живот одвија нормално и мирно уз сарадњу, разумијевање, толеранцију и међусобно поштивање”, каже Ђокић.

Ђокић истиче да се актуелна власт, која народу одговара већ 12 година, увијек залагала за истину и добија висок ниво повјерења зато што је одговорна.

Народна скупштина Републике Српске једногласно је одбацила извјештај Комисије о догађајима у и око Сребренице од 10. до 19. јула 1995. године и затражила од Владе да га стави ван снаге и формира двије независне међународне комисије за утврђивање истине - о страдању свих народа на подручју сребреничке регије и о страдању Срба у Сарајеву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана