Đokić: Kinezi zainteresovani da budu partneri u izgradnji HE Buk Bijela

Srna
Đokić: Kinezi zainteresovani da budu partneri u izgradnji HE Buk Bijela

Banjaluka - Ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić izjavio je da je Kineska nacionalna aero-tehnološka korporacija za međunarodni inženjering /AVIC/ pokazala odlučan interes da bude partner Republike Srpske u izgradnji hidroelektrane /HE/ "Buk Bijela".

Đokić, koji je danas u Kini razgovarao sa predstavnicima dijela kompanije AVIC za oblast elektro-energenata, naglasio je da je na sastanku bilo riječi i o drugim mogućim oblicima saradnje u oblasti saobraćaja, te o saradnji ove kompanije sa preduzećima "Orao" iz Bijeljine i "Kosmos" iz Banjaluke.


"Sagovornici su iskazali spremnost za projekte kao što je unapređenje avio saobraćaja u Republici Srpskoj, te za izgradnjom aerodroma Trebinje. Pružaju nam se nove velike mogućnosti sa ovom kompanijom, koja je jedna od većih svjetskih kompanija i jedna od najvećih u Kini", rekao je Đokić u telefonskoj izjavi Srni.

Prema njegovim riječima, saradnja sa kompanijom AVIC otvorila bi mogućnost saradnje i sa nekim drugim kineskim kompanijama.

"Za nas je jako važno da smo tokom ove posjete Kini imali razgovore sa predstavnicima Kineske industrijsko-komercijalne banke /ICBC/, kao najveće banke u svijetu, koja želi da bude partner u realizaciji energetskih, ali i drugih projekata u Republici Srpskoj", naveo je Đokić.

On je dodao da ovu banku u njenim aktivnostima prati i Korporacija za izvoz i osiguranje kredita Kine /SINOSURE/, koja bi osiguravala eventualne kredite.

"Sa njima smo, takođe, bili na sastancima i razgovarali o modelima i njihovim mogućnostima podrške projektima koje bi razvijale njihove kopmanije na području Republike Srpske", napomenuo je Đokić.

Delegacija Republike Srpske, koju predvodi ministar Đokić, danas završava posjetu Kini. U delegaciji Srpske su i predstavnici privrednih društava "Hidroelektrane na Drini" iz Višegrada, "Orao" iz Bijeljine i "Kosmos" iz Banjaluke.

Vlada Republike Srpske i Kineska nacionalna aero-tehnološka korporacija za međunarodni inženjering potpisali su u julu prošle godine memorandum o saradnji na projektu izgradnje HE "Buk Bijela".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana