Direktor preduzeća Nikola Tesla prijavljen zbog milionske prevare

Goran Obradović
Direktor preduzeća Nikola Tesla prijavljen zbog milionske prevare

Banjaluka - Bivši direktor preduzeća "Nikola Tesla" Dragan Vučetić prijavljen je Specijalnom tužilaštvu RS zbog sumnje da je to preduzeće oštetio za više od 1,1 milion maraka.

Preduzeće "Nikola Tesla" sa sjedištem u Banjaluci osnovala je Vlada RS u sklopu projekta "Elektromobil", odnosno izrade komponenti za električne automobile u saradnji sa njemačkim partnerima.

U izvještaju koji je protiv Vučetića podnijela Uprava kriminalističke policije MUP-a RS direktor koji je nestao iz RS osumnjičen je da je od 9. oktobra 2012. do 24. marta prošle godine počinio tri krivična djela zloupotrebe službenog položaja i ovlašćenja i jednu poslovnu prevaru.

- Tim krivičnim djelima prouzrokovao je štetu u iznosu od 1,1 milion i omogućio sticanje protivpravne imovinske koristi pravnom licu "Nikola Tesla" iz Kelna u Njemačkoj u iznosu od pola miliona maraka - rekao je zamjenik načelnika Uprave kriminalističke policije MUP-a RS Nedeljko Lubura.

Vučetić je osumnjičen da je mimo statuta preduzeća i odluke Vlade prekoračio ovlašćenja i osnovao filijalu firme "Nikola Tesla" u Kelnu sa identičnim nazivom i osnivačkim ulogom od 25.000 evra. Vučetić je osumnjičen da je zatim nezakonito u ime preduzeća "Nikola Tesla" Banjaluka prodao mašine firmi iz Turske. Mašine su bile vlasništvo preduzeća u stečaju iz Bileće, a novac dobijen njihovom prodajom prebacio je na račun preduzeća "Nikola Tesla" u Njemačkoj.

Načelnik Odjeljenja za finansijske istrage i pranje novca MUP-a RS Predrag Ždrale pojasnio je da je Vučetić nezakonitu korist stekao i tako što je u sklopu projekta "Elektromobil" isporučio robu i usluge preduzeću "Nikola Tesla" u Njemačkoj, a istovremeno preduzeće "Nikola Tesla" Banjaluka opteretio obavezom izdajući mjenice u njihovo ime i na njihov teret kao garanciju da će njemačka firma ispuniti preuzete obaveze.

- Na taj način uzrokovao je štetu u vidu prekomjerne zaduženosti i izglednih tužbi po osnovu neizmirenih potraživanja poslovnih subjekata obezbijeđenih mjenicama u visini od 706.000 maraka. Preduzeću "Nikola Tesla" iz Kelna time je obezbijedio korist od 500.000 maraka. Poslovnom prevarom izvršen je dalji transfer novca, tako da je ukupan iznos štete veći od 1,1 milion maraka - rekao je Ždrale navodeći da je Vučetić bio odgovorno lice u firmama "Nikola Tesla" i u Banjaluci i u Kelnu.

Vučetić je s mjesta direktora preduzeća "Nikola Tesla" smijenjen u martu prošle godine odlukom Vlade RS. Tada se vratio u Njemačku, odakle je i došao u RS s pričom o razvoju tekstilne industrije i proizvodnje elektromobila u RS čime bi bilo zaposleno više od deset hiljada radnika. Firma "Nikola Tesla" kupila je dio tekstilnog preduzeća "Novoteks" iz Trebinja koje je u stečaju i pogon u Bileći, ali proizvodnja nikada nije zaživjela planiranim obimom. Firma "Nikola Tesla" ostala je dužna stotine hiljada maraka preduzećima iz RS koja su s njom kao kooperanti učestvovala u projektu razvoja elektromobila.

Prototip elektromobila predstavljen je u Banjaluci polovinom 2012, a godinu kasnije prezentovan je i automobil na električni pogon, čije se komponente većim dijelom proizvode u RS. Tada je istaknuto da je isporučeno nekoliko desetina tih automobila, ali se na tome stalo i projekat "Elektromobil" je u fazi mirovanja.

Državljanstvo

Nedeljko Lubura je istakao da je MUP RS ranije raspisao potragu za Draganom Vučetićim i da trenutno ne znaju gdje se on nalazi.

Ranije je objavljeno da se Vučetić još 2010. godine odrekao državljanstva BiH i uzeo njemačko državljanstvo. Time je praktično onemogućeno njegovo procesuiranje u RS, jer je on sada državljanin Njemačke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana