Директор и сувласник фирме “Консалтинг” из Бањалуке пријављени тужиоцу због извлачења новца

Небојша Томашевић
Директор и сувласник фирме “Консалтинг” из Бањалуке пријављени тужиоцу због извлачења новца

Бањалука - Директор фирме “Консалтинг” из Бањалуке Срђан Праштало (38) и њен сувласник адвокат Милан Малешевић (38) из Градишке осумњичени су да су малверзацијама путем позајмица, фиктивног заступања и закупа простора оштетили то предузеће за 50.460 КМ.

Полицијска управа Бањалука поднијела је против Праштала и Малешевића извјештај бањалучком Окружном јавном тужилаштву због поменутих малверзација. Пријавом их терете да су заједно починили три кривична дјела злоупотреба службеног положаја или овлашћења, док је Прашталу на терет стављено да је сам починио још два иста дјела, а Малешевић је осумњичен и за фалсификовање исправе.

Према незваничним информацијама, Праштало је од 2013. до 2018. године незаконито и без сагласности трећег члана скупштине “Консалтинга” продужио рок Малешевићу за враћање бескаматних позајмица. Ријеч је о 21.800 КМ, које је адвокат позајмио од фирме и никад није вратио.

- Праштала терете и да је омогућио Малешевићу да фирми “Консалтинг” не плаћа закуп просторија за своју адвокатску канцеларију. На тај начин су оштетили предузеће за 10.464 КМ. Праштало је Малешевићу за наводно заступање трећих лица и правно савјетовање незаконито у више наврата исплатио укупно 9.550 КМ иако за неке послове није наведен ни основ плаћања - казао је извор близак истрази.

Према његовим ријечима, Праштала полиција терети да је из касе “Консалтинга” платио регистрацију и оснивање фирме “Бизнис софтвер солушн” те да је из касе предузећа, чији је директор од јануара до јула 2017. године исплатио бањалучком ресторану 7.696 КМ на име угоститељских услуга иако није имао право на то. Малешевића терете да је самостално сачинио пет лажних фактура на износ од 10.600 КМ и упутио их фирми “Консалтинг” и од њих наплатио новац.

Малешевић је истакао да на основу саопштења полиције једино може рећи да се ради о обичним глупостима и баљезгаријама.

- Те глупости су плод непрофесионалности поступајућег полицијског службеника М. Д. Вјерујем да ће пријава бити одбачена. Уколико је тужилац прихвати, на суду ћу доказати невиност, а надам се да за то неће бити потребе и да ће бити обустављена истрага - рекао је Малешевић.

Коментар Праштала, који је 2012. године био кандидат за градоначелника Бањалуке, нисмо успјели да добијемо јер се није јављао на бројне телефонске позиве.

Пријављени тандем је и раније пунио новинске ступце. Праштало се 2016. године нашао на оптуженичкој клупи због сумње да је несавјесним пословањем, у вријеме док је био директор друштва за управљање инвестиционим фондовима “Актива инвест”, оштетио инвестициони “ВБ фонд” за 436.000 КМ, али је заједно са три сарадника ослобођен оптужби. Полиција је против Малешевића подносила прекршајну пријаву због напада на више полицајаца, али је и он ослобођен одговорности. Малешевић је тада тврдио да га је брутално претукло 12 полицајаца током рације у Градишци у јулу 2016. године.

Оснивање нове фирме

Полиција терети Срђана Праштала и да је основао нову фирму “Вела консалтинг” и све клијенте и раднике из предузећа “Консалтинг” превео у то предузеће.

Тим поступцима је, како је наведено у извјештају тужилаштву, прекршио менаџерски уговор и Закон о привредним друштвима, а фирму “Консалтинг” оставио без радника и клијената.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана