Direktor i načelnik napumpali cijenu za prijem objekta zatvora

Goran Maunaga
Direktor i načelnik napumpali cijenu za prijem objekta zatvora

Sarajevo - Zaposleni u Unis institutu za ekologiju, zaštitu na radu i zaštitu od požara iz Istočnog Sarajeva podnijeli su Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv direktora tog instituta Đorđa Milišića i načelnika opštine Istočna Ilidža Marinka Božovića, koje optužuju za pokušaj nezakonitog prisvajanja više od 350.000 maraka u postupku tehničkog prijema zgrade državnog zatvora u Vojkovićima, saznaje "Glas Srpske".

Zaposleni u Unis institutu priložili su Tužilaštvu BiH i dokaze za to, odnosno dokumenta i snimke, a već su dali i izjave tužiocu kojem je taj slučaj dodijeljen.

- Njihova namjera je da putem direktnog sporazuma posao tehničkog prijema državnog zatvora bude dodijeljen Unis institutu po cijeni od 350.000 KM, iako je realna cijena tog posla 35.000 maraka - navedeno je u dopisu koji je u posjedu "Glasa Srpske" i koji je uz prijavu proslijeđen Tužilaštvu i drugim nadležnim institucijama BiH.

U prijavi piše i da je nekoliko firmi ponudilo opštini Istočna Ilidža obavljanje tehničkog prijema zatvora po povoljnim cijenama i da sve ispunjavaju uslove za taj posao, ali da je ipak odlučeno da putem direktnog sporazuma posao bude povjeren Unis institutu po deset puta višoj cijeni.

- Ponude tih firmi kreću se od 10.000 do 35.000 maraka. Kako i zašto posao dodjeljuju Unis institutu koji je dao ponudu sa najvišom cijenom? Direktor Milišić vrši pritisak na radnike da naprave kalkulacije za tehnički prijem objekta zatvora u kojem moramo da obračunavamo da je cijena rada jednog inženjera veća od 15.000 maraka, što je suludo. Istovremeno, mi u Unis institutu primamo 600 maraka mjesečno, a manji dio na ruke - navedeno je u dopisu.

Radnici tvrde i da postupak izbora firme za tehnički prijem državnog zatvora treba da bude obavljen putem javnog poziva i da glavni kriterijum treba da bude najpovoljnija ponuda.

- Nadamo se da Tužilaštvo BiH neće biti dio kriminalne grupe koja ima namjeru da putem inženjera zaposlenih u Unis institutu, koji primaju minimalac, opere veliki novac pod izgovorom hitnoće posla - zaključili su radnici Unis instituta u dopisu Tužilaštvu.

Opština Istočna Ilidža je za tehnički prijem zgrade prvo odredila cijenu od 50.000, a samo mjesec prije obavljanja posla naknadu koju treba da plati Ministarstvo pravde BiH povećala na 526.000 maraka. Od toga 70 odsto treba da ide Unis institutu, a 30 odsto opštini.

Ministarstvo pravde BiH, odnosno Jedinica za implementaciju projekta izgradnje Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH žalila se na odluku opštine Istočna Ilidža. Žalba je upućena Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, koje ju je odbacilo uz obrazloženje da odluka o troškovima nije upravni akt, zbog čega ne može biti predmet razmatranja u drugostepenom postupku.

Ministarstvo pravde BiH podnijelo je potom tužbu Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu, koji je nedavno donio odluku kojom je naložio Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS da u upravnom postupku ponovo razmatra žalbu.

U odluci suda navedeno je da je opština Istočna Ilidža odluku o enormnom povećanju cijene tehničkog prijema zgrade zatvora donijela mimo pravilnika o vršenju tehničkog pregleda objekta koji je donio ministar za prostorno uređenje i građevinarstvo RS.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je da je pitanja koja smo mu poslali proslijedio u proceduru, ali odgovori na njih juče nisu stigli. Milišić je kazao da ne želi da daje izjave, a Božović se nije javljao na telefon.

Sukob interesa

Unis institut za ekologiju, zaštitu na radu i zaštitu od požara iz Istočnog Sarajeva je i u sukobu interesa, jer je učestvovao u izgradnji zatvora.

Direktor Jedinice za implementaciju projekta izgradnje zatvora Zoran Bašić rekao je da je Unis institut bio angažovan tokom gradnje zatvora kao podizvođač radova i da je zato u sukobu interesa u procesu tehničkog prijema objekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana