Дио архиве Хашког суда треба бити у Бањалуци

С. Ш.
Дио архиве Хашког суда треба бити у Бањалуци

Бањалука - Статус архива и архивске грађе Хашког трибунала, након престанка његовог рада, остаје отворен и рјешавању ове проблематике неопходно је посветити посебну пажњу укључујући и оснивање информационог центра у Бањалуци, закључила је Влада РС.

Влада је сачинила извјештај о сарадњи институција РС са Међународним кривичним судом за ратне злочине почињене на подручју бивше Југославије познатијим под називом Хашки трибунал и доставила га на усвајање у Народну скупштину РС.

- Имајући у виду различите ставове који долазе из РС и ФБиХ, неопходно је посветити посебну пажњу активностима које се односе на оснивање информационог центра Хашког трибунала у Бањалуци - закључак је који је Влада предложила парламенту.

Хашки трибунал већ двије године игнорише институције РС и њихове захтјеве да им буде враћен дио докумената које је тај суд прикупио током рада.

Трибунал је врата затворио у децембру прошле године, а процјене говоре да се у његовим архивама налази између 15 и 20 милиона страница архивске грађе и око 13.000 артефаката, односно метака, оружја, дијелова одјеће и других предмета коришћених у доказном поступку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана