Datum pošiljke za Brisel pod znakom pitanja

Ž. D.
Datum pošiljke za Brisel pod znakom pitanja

Sarajevo, Banjaluka - Nadležne službe u BiH prevele su dodatna pitanja koja su na njenu adresu stigla iz Brisela, ali niko ne može sa sigurnošću da kaže da li će odgovori na njih Evropskoj komisiji stići do izbora u BiH.

Evropska komisija je prije mjesec uputila BiH 655 dodatnih pitanja na upitnik s ciljem pripreme mišljenja o aplikaciji za članstvo u EU, nakon što su nadležni poslali odgovore na 3.242 osnovna pitanja.

- Nakon što Vlada RS potvrdi odgovore, pristupiće se tehničkoj finalizaciji odgovora u okviru mehanizma koordinacije procesa evropskih integracija. Rok koji je Komisija za evropske integracije odredila za tehničku finalizaciju odgovora na dodatna pitanja je 15. avgust 2018. godine, nakon čega će se pristupiti prevođenju - rekao je ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS Zlatan Klokić.

U RS, kaže, sve ide prema planu i nesmetano.

- Očekujemo da će odgovori svih nadležnih institucija u BiH biti upućeni Evropskoj komisiji do opštih izbora - rekao je Klokić.

U kabinetu premijera FBiH Fadila Novalića rekli su da ne mogu prognozirati da li će se to desiti u tom roku, ali da rade na odgovorima.

U Direkciji za evropske integracije BiH potvrdili su da su dopunska pitanja prevedena sa engleskog jezika te unesena u informacioni sistem.

Na pitanje da li će BiH uspjeti do oktobarskih izbora da odgovori na dodatna pitanja iz upitnika, iz Delegacije su kazali da ne mogu prognozirati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana