Darko Mladić za Glas Srpske: Meron i ekipa su unaprijed osudili mog oca

Veljko Zeljković
Darko Mladić za Glas Srpske: Meron i ekipa su unaprijed osudili mog oca

Sudija Mehanizma suda u Hagu Žan-Klod Antoneti donio je odluku da iz Žalbenog vijeća generala Ratka Mladića izuzme sudije Teodora Merona, Karmela Ađijusa i Li Daćuna, te ih zamijeni novim. Odluka ovog francuskog sudije naišla je na odobravanje u timu odbrane Ratka Mladića iz kog je istaknuto kako bi ovaj potez mogao predstavljati prekretnicu u radu tog suda.

Ova vijest posebno je obradovala generalovog sina Darka Mladića, koji je rekao da su iz ovog vijeća izuzete sudije koje su u ranijem periodu pokazale otvorenu netrpeljivost prema njegovom ocu, ali se i ignorantski odnosile prema srpskim žrtvama iz proteklog rata.

- U više navrata smo ulagali žalbe na rad sudija, pa i pomenutih, jer nismo imali odgovarajući pravni tretman. Njihove prethodne odluke su, mogu to slobodno reći, bile nasilje nad pravom. Nadam se da ćemo sada, sa novim sudijama, dobiti fer suđenje, utemeljeno na međunarodno priznatom pravu i dokazima, te da će ovo veće objektivno sagledati sve stvari i doneti pravičnu odluku - rekao je u intervjuu za “Glas Srpske” Darko Mladić.  

GLAS: Da li ovo otvara mogućnost da Vaš otac umjesto doživotne robije dobije blažu kaznu ili da čak bude oslobođen optužbi?

MLADIĆ: Ako bi mu se sudilo po pravu, general Mladić bi trebalo da bude oslobođen. Mi smo i do sada samo tražili da odnos ovog suda prema njemu bude fer i pravičan. Do sada je politika, a ne pravo, obeležila ovaj proces. Nadam se da će se to sada promeniti, jer svako zaslužuje pravično suđenje.

GLAS: Šta konkretno zamjerate trojici izuzetih sudija?

MLADIĆ: Meni lično, najteže je pao njihov odnos prema srpskim žrtvama rata koji se kasnije preneo i na slučaj mog oca i naša nastojanja da dokažemo njegovu nevinost. Pre par godina, na jednom od panela, imao sam priliku da slušam izlaganje sudije Teodora Merona. Radi se o vremenu kada još nisu bile donesene prvostepene sudske presude u slučajevima koji su vođeni protiv Ratka Mladića, a ni Radovana Karadžića. Tada ga je neko iz publike pitao čime će se baviti Mehanizam suda u Hagu koji tada još nije bio formiran. Meron je tada rekao kako će se baviti žalbama na presude Mladiću i Karadžiću! To praktično znači da je on već tada znao da će njih dvojica biti osuđeni. Kako je on to tada mogao znati? Ovo verovatno najbolje ilustruje dosadašnji rad ovog suda i na koje načine su donosili presude. Osim toga, ovaj sud, odnosno pojedine sudije, primenjivale su sudsku praksu koja nije zabeležena u međunarodnoj sudskoj praksi. Oni su gradili krivicu mog oca kroz predmete drugih optuženih lica i to u slučajevima u kojima Mladić, a ni Karadžić nisu mogli da se brane i dokazuju svoju nevinost. To je posebno vidljivo u suđenju generalu Zdravku Tolimiru.

GLAS: Da li Vam je poznata biografija novih sudija?

MLADIĆ: Ne, ali interesantna mi je činjenica da prvi put u nekom veću nemamo nijednog sudiju iz država koje su na bilo koji način bile uključene u konflikt na prostorima bivše Jugoslavije. NATO pakt je bio više nego aktivan akter rata u BiH i sve sudije koje su dolazile iz zemalja koje su u ovom vojnom savezu, bile su u nekoj vrsti sukoba interesa. Sada prvi put imamo drugačiju situaciju, što nam stvara nadu da će sada biti uspostavljen fer i na pravu i dokazima utvrđen odnos u postupku koji se vodi protiv mog oca.

GLAS: U žalbenom postupku pravni tim generala Mladića bi trebalo da dostavi nove dokaze o nevinosti Vašeg oca. Na čemu ćete bazirati odbranu?

MLADIĆ: Konstantno radimo na prikupljanju novih dokaza. Ali, nakon što je pravni tim izvršio analizu prvostepene presude, zaključeno je da nam oni i ne trebaju. Dovoljno je da neko objektivno i stručno sagleda čitav predmet, te da na osnovu prezentovanih dokaza donese konačnu i pravičnu odluku. Ništa drugo ne tražimo. Ukoliko to bude tako, general Mladić će biti pušten na slobodu.

GLAS: Kada bi ovo Žalbeno vijeće trebalo da donese odluku?

MLADIĆ: Datum još nije poznat. U ovom trenutku jedino je izvesno da će čitav ovaj proces biti usporen zbog imenovanja novih sudija.

GLAS: Koliko su Vam nadležne institucije iz Republike Srpske i Srbije pomogle?

MLADIĆ: Odnos nadležnih je sada mnogo bolji nego što je bio ranije, ali to još nije dovoljno. Naše vlasti bi trebalo da se ugledaju, recimo, na Hrvatsku. Pogledajte samo šta su sve oni uradili kako bi u Hagu odbranili svoje ljude. Jedno vreme se zaboravljalo da se u Hagu ne sudi Ratku Mladiću... Sudi se komandantu Vojske Republike Srpske. Sudi se prirodi naše borbe za slobodu. Zbog svega toga, potrebno je da se svi aktivnije uključe u ovu borbu.

GLAS: Kakvo je trenutno zdravstveno, ali i psihičko stanje Vašeg oca?

MLADIĆ: Njega je obradovala ova nova vest. Kada je u pitanju njegovo zdravstveno stanje, ono je u poslednje vreme nepromenljivo. Nedavno smo konačno dobili CT snimak njegove glave koji bi uskoro doktori trebalo da pogledaju i ocene.

Narod najbolje zna ko je general Mladić

GLAS: U Kalinoviku, u čast Vašem ocu koji je tu rođen, napravljen je mural sa njegovim likom. Kako gledate na ovaj čin?

MLADIĆ: To je jedan lep gest bivšeg rukometaša Vlade Mandića. Ovaj čin najbolje govori kako mog oca doživljavaju u narodu. Mogu reći da nikakve kampanje, nevladine organizacije ili mediji ne mogu da uklone generala Mladića iz mesta koje on ima u srpskom narodu. To se, ubeđen sam, nikada neće promeniti. Srpski borci najbolje znaju ko je on. Da on nije nikakav zločinac, već samo akter jednog nesretnog vremena. Moj otac je samo štitio naš narod i vodio se pravilima viteške borbe. On je bio veliki vojnik, ali i čovek.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana