Darko Mladić: Odbrana generala Mladića šalje novi zahtjev za izuzeće sudija

Darko Mladić: Odbrana generala Mladića šalje novi zahtjev za izuzeće sudija 18.06.2018 22:24 | Srna

Beograd - Odbrana generala Ratka Mladića podnijeće novi zahtjev za izuzeće trojice članova Apelacionog vijeća sudskog Mehanizma u Hagu, ali će ga uputiti na novu adresu - predsjedniku Mehanizma, rekao je Srni generalov sin Darko Mladić.

On je najnoviju odluku Apelacionog vijeća da odbije zahtjev odbrane za izuzeće sudija Teodora Merona, Karmela Ađijusa i Liua Daćuna ocijenio kao još jedan klasičan primjer apsurdnog ponašanja Haga.


Darko Mladić objašnjava da je apsurd u tome što je Apelaciono vijeće, na čijem je čelu sudija Teodor Meron, odbilo zahtjev uz obrazloženje da nemaju kapacitet, te uputilo odbranu da se žali predsjedniku Mehanizma, odnosno istom tom sudiji Meronu.

“Ali to nije sve. Problem je što smo mi zahtevom tražili i njegovo izuzeće, pa po pravilima suda o zahtevu bi trebalo da odlučuje prvi stariji posle njega, ali je i prvi stariji posle njega sudija - Ađijus, koji je, takođe, obuhvaćen ovom žalbom”, navodi Darko Mladić.

Prema njegovim riječima, nemoguće je predvidjeti kako će Hag riješiti taj problem jer su trojica najstarijih sudija upravo ti čije je izuzeće odbrana tražila.

“Sad oni u suštini, umesto da odlučuju, samo kupuju vreme, pokušavaju da odugovlače. Mi smo svejedno već spremili novi podnesak koji ćemo uputiti predsedniku suda, ali videćemo ko će odlučivati, s obzirom na to da je on jedan od trojice protiv kojih smo podneli zahtev za izuzeće zbog pristrasnosti i sukoba interesa”, kaže Darko Mladić.

On je potvrdio i da je odbrana danas podnijela i novi podnesak u vezi sa kršenjem pravila liječenja generala Mladića.

“Tražili smo da se skine imunitet radi moguće istrage zbog kršenja pravila lečenja generala Mladića glavnom medicinskom oficiru doktoru Paulusu Falkeu, njegovom zameniku, upravniku zatvora i svima za koje istraga eventualno utvrdi da su kršili pravilno lečenje generala Mladić”, rekao je Darko Mladić.

Apelaciono vijeće Međunarodnog mehanizma za krivične sudove /MMKS/ odbacilo je danas zahtjev Mladićeve odbrane za izuzeće trojice sudija zbog pristrasnosti, uz obrazloženje da nema kapacitet da ga razmotri.

Odbrana je ranije zatražila izuzeće Merona, Ađijusa i Daćuna jer smatra da su oni pristrasni zato što su učestvovali u donošenju ranijih presuda Haškog tribunala kojim su oficiri Vojske Republike Srpske /VRS/ koji su bili podređeni Mladiću, osuđeni zbog događaja u Srebrenici u julu 1995. godine.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica