Дарко Младић: Одбрана генерала Младића шаље нови захтјев за изузеће судија

Срна
Дарко Младић: Одбрана генерала Младића шаље нови захтјев за изузеће судија

Београд - Одбрана генерала Ратка Младића поднијеће нови захтјев за изузеће тројице чланова Апелационог вијећа судског Механизма у Хагу, али ће га упутити на нову адресу - предсједнику Механизма, рекао је Срни генералов син Дарко Младић.

Он је најновију одлуку Апелационог вијећа да одбије захтјев одбране за изузеће судија Теодора Мерона, Кармела Ађијуса и Лиуа Даћуна оцијенио као још један класичан примјер апсурдног понашања Хага.


Дарко Младић објашњава да је апсурд у томе што је Апелационо вијеће, на чијем је челу судија Теодор Мерон, одбило захтјев уз образложење да немају капацитет, те упутило одбрану да се жали предсједнику Механизма, односно истом том судији Мерону.

“Али то није све. Проблем је што смо ми захтевом тражили и његово изузеће, па по правилима суда о захтеву би требало да одлучује први старији после њега, али је и први старији после њега судија - Ађијус, који је, такође, обухваћен овом жалбом”, наводи Дарко Младић.

Према његовим ријечима, немогуће је предвидјети како ће Хаг ријешити тај проблем јер су тројица најстаријих судија управо ти чије је изузеће одбрана тражила.

“Сад они у суштини, уместо да одлучују, само купују време, покушавају да одуговлаче. Ми смо свеједно већ спремили нови поднесак који ћемо упутити председнику суда, али видећемо ко ће одлучивати, с обзиром на то да је он један од тројице против којих смо поднели захтев за изузеће због пристрасности и сукоба интереса”, каже Дарко Младић.

Он је потврдио и да је одбрана данас поднијела и нови поднесак у вези са кршењем правила лијечења генерала Младића.

“Тражили смо да се скине имунитет ради могуће истраге због кршења правила лечења генерала Младића главном медицинском официру доктору Паулусу Фалкеу, његовом заменику, управнику затвора и свима за које истрага евентуално утврди да су кршили правилно лечење генерала Младић”, рекао је Дарко Младић.

Апелационо вијеће Међународног механизма за кривичне судове /ММКС/ одбацило је данас захтјев Младићеве одбране за изузеће тројице судија због пристрасности, уз образложење да нема капацитет да га размотри.

Одбрана је раније затражила изузеће Мерона, Ађијуса и Даћуна јер сматра да су они пристрасни зато што су учествовали у доношењу ранијих пресуда Хашког трибунала којим су официри Војске Републике Српске /ВРС/ који су били подређени Младићу, осуђени због догађаја у Сребреници у јулу 1995. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана