Darko Laketić, predsjednik Komisije za istragu posledica NATO bombardovanja: RS će dobiti dokaze o zločinima NATO-a

Vedrana Kulaga
Darko Laketić, predsjednik Komisije za istragu posledica NATO bombardovanja: RS će dobiti dokaze o zločinima NATO-a

Suverena Savezna Republika Jugoslavije je bombardovana bez saglasnosti Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i ta činjenica govori da ta akcija nema legalitet.

 Reč je o zločinu bez presedana u novijoj istoriji, a naš cilj je utvrđivanje potpune istine o tome, istakao je u intervjuu za “Glas Srpske” predsjednik Komisije za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine po zdravlje građana i uticaj na životnu sredinu Darko Laketić.

GLAS: Narodna skupština Srbije podržala je prošle sedmice osnivanje komisije za istragu posljedica NATO bombardovanja. Kada će biti prva sjednica?

LAKETIĆ: Komisija će u potpunosti biti formirana do kraja ove ili tokom iduće sedmice kada je reč o poslanicima. Posle toga treba da dobijemo predloge iz reda profesionalaca. Očekujem da će sve biti završeno u veoma kratkom roku.

GLAS: Prvi zadatak biće ažuriranje mape lokacija koje su pogodile NATO bombe. Šta pokazuju ulazni podaci  kojima raspolažete?

LAKETIĆ: Imamo određene informacije koje su, ne samo dobijene od snaga NATO-a, već i od Vojske Srbije sa lokacijama, ali je neophodno, pre svega, uraditi analizu valjanosti tih lokacija sa jedne strane, a sa druge dobiti sve potrebne informacije o raščišćavanju terena koje je bilo aktuelno nakon bombardovanja. Trebaju nam podaci o efektima na populaciju. Suština je da moramo utvrditi šta je uzrok povećane učestalosti malignih bolesti u našoj zemlji, koja je naročito povećana nakon 1999. godine i bombardovanja koje je izvršio NATO.

GLAS: Paralelno će biti istraživani podaci iz zdravstvenih ustanova. Da li već imate podatke ili će biti zatraženi i neki novi?

LAKETIĆ: Dobar deo podataka imamo, ali ćemo zatražiti i nove, koje ćemo ukrstiti sa postojećim i dobiti, nadam se, istinu.

GLAS: Kako je zamišljen rad komisije? Da li će biti zakazivana javna saslušanja ili interni razgovori sa svjedocima? Koga sve planirate da obuhvatite?

LAKETIĆ: Komisija će imati mnoštvo razgovora, a jedan od prvih svedoka biće predsednik komisije italijanskog parlamenta Đan Pjero Skanu. Cilj je dobiti naučno relevantne dokaze o različitim efektima, ne samo osiromašenog uranijuma, već i toksina sa kojima se naša zemlja suočila nakon bombardovanja.

GLAS: Zbog čega će on biti među prvim svjedocima?

LAKETIĆ: Komisija države koja je članica NATO-a uspela je pronaći uzročno-posledičnu vezu između povećane učestalosti obolevanja italijanskih vojnika koji su bili, ne samo na Kosovu i Metohiji, već i drugim lokacijama gde je sredina bila kontaminirana osiromašenim uranijumom. Drugi razlog je zaista odlična naučna metodologija koju je koristila komisija italijanskog parlamenta koju treba da usvoji i naša komisija i radi po njoj.

GLAS: Pomoć u radu ponudio je Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih iz RS. Da li ste već imali kontakte i razgovore i da li planirate da obuhvatite i posljedice bombardovanja RS, u kojoj je NATO takođe koristio osiromašeni uranijum i gdje su posljedice katastrofalne i identične onima koje su detektovane u Srbiji?

LAKETIĆ: Apsolutno ću sa zadovoljstvom sarađivati sa institucijama Srpske jer nam je zajednički cilj istina. Ali ovo je, ipak, komisija koju je formirao srpski parlament i odnosi se trenutno na teritoriju Srbije. Nameravam da sarađujem sa svima koji su uključeni u ovaj proces u Srpskoj, a posebno će biti korisno da uporedimo podatke do kojih su oni došli.

GLAS: Koliko bi podaci kojima Srpska raspolaže mogli biti od koristi?

LAKETIĆ: Nema dileme da će biti od velike koristi. Sa druge strane, Srpskoj će savestan i temeljan rad naše komisije značajno pomoći. Spremni smo da Srpskoj ustupimo preliminarne rezultate, a takođe i drugim zainteresovanim stranama. To je veoma bitno i možda jedan od puteva na koji način treba delovati u Srpskoj.

GLAS: Može li se iz rada komisije i uz podršku vlasti Srbije izroditi bilo koji vid odgovornosti NATO-a i da li bi mogao biti otvoren taj proces?

LAKETIĆ: Ne bih prejudicirao rezultate ove komisije, ali će ti rezultati definitivno trasirati pravni i politički put.

Kašnjenje istrage sramota za Srbiju

GLAS: Da li je komisija u ovom ili nekom drugom obliku mogla i trebalo da bude ranije formirana?

LAKETIĆ: Apsolutno. Smatram da je, pre svega, sramota za našu državu što komisija nije ranije formirana, kada su i fizički efekti i posledice NATO bombardovanja bili evidentniji. Mnogo lakše se moglo doći do fizičkih dokaza. Sada je već prošlo 18 godina od agresije NATO-a. Tada verovatno nije bilo političke volje i smatram da je to jedan od razloga zbog čega nije formirana. Taj čin predstavlja zločin prema sopstvenom narodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana