Дарко Лакетић, предсједник Комисије за истрагу последица НАТО бомбардовања: РС ће добити доказе о злочинима НАТО-а

Ведрана Кулага
Дарко Лакетић, предсједник Комисије за истрагу последица НАТО бомбардовања: РС ће добити доказе о злочинима НАТО-а

Суверена Савезна Република Југославије је бомбардована без сагласности Савета безбедности Уједињених нација и та чињеница говори да та акција нема легалитет.

 Реч је о злочину без преседана у новијој историји, а наш циљ је утврђивање потпуне истине о томе, истакао је у интервјуу за “Глас Српске” предсједник Комисије за истрагу последица НАТО бомбардовања 1999. године по здравље грађана и утицај на животну средину Дарко Лакетић.

ГЛАС: Народна скупштина Србије подржала је прошле седмице оснивање комисије за истрагу посљедица НАТО бомбардовања. Када ће бити прва сједница?

ЛАКЕТИЋ: Комисија ће у потпуности бити формирана до краја ове или током идуће седмице када је реч о посланицима. После тога треба да добијемо предлоге из реда професионалаца. Очекујем да ће све бити завршено у веома кратком року.

ГЛАС: Први задатак биће ажурирање мапе локација које су погодиле НАТО бомбе. Шта показују улазни подаци  којима располажете?

ЛАКЕТИЋ: Имамо одређене информације које су, не само добијене од снага НАТО-а, већ и од Војске Србије са локацијама, али је неопходно, пре свега, урадити анализу ваљаности тих локација са једне стране, а са друге добити све потребне информације о рашчишћавању терена које је било актуелно након бомбардовања. Требају нам подаци о ефектима на популацију. Суштина је да морамо утврдити шта је узрок повећане учесталости малигних болести у нашој земљи, која је нарочито повећана након 1999. године и бомбардовања које је извршио НАТО.

ГЛАС: Паралелно ће бити истраживани подаци из здравствених установа. Да ли већ имате податке или ће бити затражени и неки нови?

ЛАКЕТИЋ: Добар део података имамо, али ћемо затражити и нове, које ћемо укрстити са постојећим и добити, надам се, истину.

ГЛАС: Како је замишљен рад комисије? Да ли ће бити заказивана јавна саслушања или интерни разговори са свједоцима? Кога све планирате да обухватите?

ЛАКЕТИЋ: Комисија ће имати мноштво разговора, а један од првих сведока биће председник комисије италијанског парламента Ђан Пјеро Скану. Циљ је добити научно релевантне доказе о различитим ефектима, не само осиромашеног уранијума, већ и токсина са којима се наша земља суочила након бомбардовања.

ГЛАС: Због чега ће он бити међу првим свједоцима?

ЛАКЕТИЋ: Комисија државе која је чланица НАТО-а успела је пронаћи узрочно-последичну везу између повећане учесталости оболевања италијанских војника који су били, не само на Косову и Метохији, већ и другим локацијама где је средина била контаминирана осиромашеним уранијумом. Други разлог је заиста одлична научна методологија коју је користила комисија италијанског парламента коју треба да усвоји и наша комисија и ради по њој.

ГЛАС: Помоћ у раду понудио је Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих из РС. Да ли сте већ имали контакте и разговоре и да ли планирате да обухватите и посљедице бомбардовања РС, у којој је НАТО такође користио осиромашени уранијум и гдје су посљедице катастрофалне и идентичне онима које су детектоване у Србији?

ЛАКЕТИЋ: Апсолутно ћу са задовољством сарађивати са институцијама Српске јер нам је заједнички циљ истина. Али ово је, ипак, комисија коју је формирао српски парламент и односи се тренутно на територију Србије. Намеравам да сарађујем са свима који су укључени у овај процес у Српској, а посебно ће бити корисно да упоредимо податке до којих су они дошли.

ГЛАС: Колико би подаци којима Српска располаже могли бити од користи?

ЛАКЕТИЋ: Нема дилеме да ће бити од велике користи. Са друге стране, Српској ће савестан и темељан рад наше комисије значајно помоћи. Спремни смо да Српској уступимо прелиминарне резултате, а такође и другим заинтересованим странама. То је веома битно и можда један од путева на који начин треба деловати у Српској.

ГЛАС: Може ли се из рада комисије и уз подршку власти Србије изродити било који вид одговорности НАТО-а и да ли би могао бити отворен тај процес?

ЛАКЕТИЋ: Не бих прејудицирао резултате ове комисије, али ће ти резултати дефинитивно трасирати правни и политички пут.

Кашњење истраге срамота за Србију

ГЛАС: Да ли је комисија у овом или неком другом облику могла и требало да буде раније формирана?

ЛАКЕТИЋ: Апсолутно. Сматрам да је, пре свега, срамота за нашу државу што комисија није раније формирана, када су и физички ефекти и последице НАТО бомбардовања били евидентнији. Много лакше се могло доћи до физичких доказа. Сада је већ прошло 18 година од агресије НАТО-а. Тада вероватно није било политичке воље и сматрам да је то један од разлога због чега није формирана. Тај чин представља злочин према сопственом народу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана