Darko Banjac za “Glas Srpske” o demonstracijama u Tbilisiju:Bilo je neprijatno, ali nisam bio ugrožen

D. M.
Darko Banjac za “Glas Srpske” o demonstracijama u Tbilisiju:Bilo je neprijatno, ali nisam bio ugrožen

Tbilisi - Poslanik DNS-a u Narodnoj skupštini RS Darko Banjac koji je proteklih dana kao delegat Interparlamentarne skupštine pravoslavlja boravio u glavnom gradu Gruzije gdje se našao u epicentru opozicionih protesta protiv tamošnje vlasti kaže da je na trenutke bilo jako neprijatno, ali da su na meti demonstranata bili samo ruski delegati.

- Prvi dan zasjedanja je sve bilo u redu, ali drugi dan su opozicioni poslanici ušli u salu, zauzeli parlament i onemogućili zasjedanje. Zakazali su policija i obezbjeđenje parlamenta, jer je nedopustivo da masa uđe u sjedište skupštine. Mi smo tada napustili parlament, a tog prvog dana je u demonstracijama učestvovalo oko dvije hiljade ljudi. Predsjednik gruzijskog parlamenta Irakli Kohabidze podnio je ostavku, ali demonstracije su nastavljene jer traže ostavku Vlade - kaže Banjac.

On je dodaje da demonstracije jenjavaju i da je juče poslijedone, kada je on kretao iz Tbilisija, ispred parlamenta bilo manje od hiljadu ljudi.

- Demonstranti su kivni zato što se predsjedavajući Interparlamentarne skupštine pravoslavlja i šef ruske delegacije Sergej Gavrilov na početku zasjedanja obratio iz fotelje predsjednika gruzijskog parlamenta. Ne vidim zašto je to sporno iz više razloga. Ako je parlament ustupljen za zasjedanje onda je prirodno da predsjedavajući vodi sjednicu iz fotelje predsjednika - objašnjava Banjac, ističući da je opozicija u suštini samo iskoristila trenutak da napravi to što je napravila.

On dodaje da su pokušali da nađu rješenje i nastave zasjedanje na nekom drugom mjestu, ali su gruzijska opozicija i demonstranti tražili da ruska delegacija na čelu sa Gavrilovom odmah napusti Gruziju.

- Oni su to i učinili, ali ne svi, jer su tri ruska delegata ostala i mi smo nastavili da radimo, ali ne u plenumu, već po pojedinačnim komitetima. Što se tiče ostalih poslanika, niko osim Rusa nije imao većih neprijatnosti, ako ne računamo to što su nam zagledali akreditacije prilikom napuštanja parlamenta i izlaska iz hotela - kaže Banjac.

On objašnjava da je predstavnicima gruzijske opozicije rekao da treba ostaviti po strani diplomatske odnose pojedinačnih država, jer članovi Interparlamentarne skupštine pravoslavlja ne zastupaju zemlje iz kojih dolaze, ali oni nisu pokazali razumijevanje.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana