Dan “D” za novi Savjet ministara

Željka Domazet
Dan “D” za novi Savjet ministara

Sarajevo - Dan “D”! Tako bi mogao da se nazove za danas najavljeni sastanak lidera SNSD-a, HDZ-a i SDA, Milorada Dodika, Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, u Sarajevu, na kojem bi mogao da bude postignut konačan dogovor o formiranju vlasti u Sarajevu ili da uslijedi novi zaplet, koji bi ovaj proces produžio unedogled.

Prvo bi trebalo da se sastanu trojica lidera, a nakon toga i delegacije stranaka, da bi pola godine nakon izbora konačno bili otkočeni procesi u BiH i dogovorena raspodjela ministarskih pozicija. Sastanak lidera, kako saznajemo, počeće u Predsjedništvu tačno u podne.

Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac rekao je za “Glas Srpske” da je umjereni optimista.

- Mi u razgovore idemo sa već poznatim stavovima i ustavnim rješenjima, kada je riječ o konstituisanju Savjeta ministara. Koliko vidim takvog su stava i partneri iz HDZ-a BiH i stranaka okupljenih oko HNS-a. Jedino bošnjačka strana nedopustivo krši i zakone i Ustav. U ovom mandatnom periodu pozicija predsjedavajućeg pripada Srbima, kao i tri ministarske pozicije. Mi smo privrženi Ustavu, a ne onome kako ga svojevoljno tumače SDA i Bošnjaci. To znači da je raspored u Savjetu ministara jedan plus tri, plus tri, plus tri. Vjerujem da će i Bošnjaci shvatiti konačno da odugovlačenje ne vodi ničemu - rekao je Košarac.

Zamjenik predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto rekla je “Glasu” da je vrlo nezahvalno prognozirati ishod i da on zavisi od drugih učesnika sastanka.

- Mi odavno imamo jasan stav i što se nas tiče ne vidim nijednog jedinog razloga da dogovor ne bude postignut. Pravila su poznata, broj pozicija takođe i zaista za BiH i njen dalji put nije dobro da bude odugovlačeno sa formiranjem Savjeta ministara. Želimo da odnosi budu normalizovani. Jasno je da u Savjetu ministara svakom od aktera ovih pregovora pripadaju po tri ministarske pozicije, a predsjedavajući Savjeta ministara je u ovom mandatnom periodu pozicija koja pripada Srbima - rekla je Krišto.

Iz SDA najavljuju da će biti problema. Zamjenik predsjednika te stranke Adil Osmanović je kazao da ne vidi razlog što bi to bila posljednja prilika za dogovor.

- Prvi put SNSD je izašao sa tezom da se ne broji predsjedavajući Savjeta ministara i sistemom tri-tri-tri. Savjet ministara broji 10 članova. Četiri bi bila iz reda srpskog naroda, dva iz reda Bošnjaka, jedan iz reda ostalih i tri iz reda hrvatskog naroda i plus sekretar iz hrvatskog naroda. To nije u skladu sa Ustavom. Potrebno je da dvije trećine ministara budu iz FBiH, a jedna iz RS - kazao je Osmanović.

On je pojasnio da je za SDA prioritet Ministarstvo finansija. Kazao je da u Savjetu ministara na čelu resora finansija nikada nije bio niko iz reda bošnjačkog naroda.

- Redovno su to kadrovi HDZ-a i bio je Špirić iz SNSD-a. Bilo bi nekorektno da nemamo to ministarstvo - rekao je Osmanović.

Kriterijumi raspodjele

Član Predsjedništva DF-a Dženan Đonlagić kaže da će dogovor biti postignut onda kada svi odluče da se poštuje Ustav i Zakon o Savjetu ministara BiH, kao i raniji zakoni i odluke koje su donijeli Parlament BiH i Predsjedništvo BiH, što podrazumijeva nastavak partnerstva sa NATO-om kroz aktiviranje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) i Akcionog plana (MAP).

- Dodik vrlo eksplicitno kaže da Srbima treba da pripadne mjesto predsjedavajućeg i tri ministra u Savjetu ministara BiH. Taj prijedlog je neustavan. Ustav BiH ne tretira etničku strukturu Savjeta ministara BiH nego kaže da u sastav Savjeta ministara ulazi predsjedavajući i ministri - rekao je Đonlagić i dodao da se raspodjela ne vrši po narodima već po entitetima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana