Дан Д за Малешевића

Ведрана Кулага
Дан Д за Малешевића

Бањалука - Премијерка РС Жељка Цвијановић данас би требало да сарадницима у Влади предочи план кадровских промјена у министарствима, а најближи излазним вратима је министар просвјете и културе Дане Малешевић из ДНС-а, за чију смјену је већ тражила мишљење предсједника РС и првог човјека Народне скупштине.

Цвијановићева, која је потпредсједница СНСД-а, одлучила је да направи промјене у саставу Владе, али је од предсједника парламента Српске Недељка Чубриловића добила негативно мишљење о иницијативи за смјену Малешевића.

Тај Чубриловићев потез оцијенила је као сасвим природан јер долази од човјека који је замјеник предсједника ДНС-а и додала да предсједника парламента и предсједника Републике "по процедурама консултују, прибави се њихово мишљење које није обавезујуће за оно што се ради у односу на реконструкцију Владе".

- За мене је сасвим природно да Чубриловић, који долази из ДНС-а, а ова странка је и партија министра Малешевића, тако реагује, али имамо неке ствари које ћемо посложити у овом периоду - изјавила је Цвијановићева у Теслићу.

Захвалила је свим људима који су радили заједно са Владом и свим министрима који су се у тешким временима борили за све оно што су интереси РС и као велики тим заједнички радили на јачању и буџета и Републике.

- Али, ево, некад се поклопе тако ствари да ова смјена јесте сада ту - додала је Цвијановићева.

У Влади, у ресорима који воде ДНС-ови кадрови, јуче нису хтјели да коментаришу незваничне податке да ће данас бити ријечи о реконструкцији, уз нагласак да још нису добили ни званично обавјештење о сједници.

Малешевић ни јуче није одговарао на телефонске позиве, а први човјек ДНС-а Марко Павић кратко је поручио да ништа не зна о сједници Владе РС и да није разговарао са лидером СНСД-а и предсједником Српске Милорадом Додиком.

Рјечитији нису били ни остали у врху ДНС-а, указујући да се за сва питања о томе обратимо Павићу.

Иницијатива за Малешевићеву смјену изашла је на свјетлост дана неколико часова након што је засједало Предсједништво ДНС-а у четвртак, када је, између осталог, закључено да су одређени чланови те странке смијењени са позиција без знања челника ДНС-а, али да је са Додиком договорено да неће више бити смјена без договора двојице предсједника или страначких органа.

СНСД и ДНС, уз СП, чине владајућу коалицију у Републици Српској у којој су односи, посебно између СНСД-а и ДНС-а, пољуљани након смјена кадрова из Павићевих редова са којима се чланство не може помирити.

До варнице у односима дугогодишњих коалиционих партнера дошло је након Додикових ријечи да је Павић окружен мангупима и смјена кадрова из ДНС-а, за које у СНСД-у тврде да током предизборне кампање нису радили у складу са коалиционим договором.

Павић је, с друге стране, након сједнице Предсједништва ДНС-а истакао да смјене нису дошле због лоших изборних резултата, већ других позадина "које нису испитивали", уз нагласак да је ДНС урадио свој дио коалиционог посла. Додао је да се са Додиком договорио да будуће смјене морају бити плод договора двојице лидера, али и поручио да његове људе не треба нико да смјењује те да ће то лично ДНС урадити ако у странци тако закључе и добију податке да неко треба да буде смијењен.

Сарадња

Милорад Додик је крајем прошле седмице казао да је СНСД опредијељен за сарадњу са ДНС-ом, али на здравим основама. СНСД ће, казао је, наставити да утврђује одговорност свих појединаца који су опструисали изборни процес на штету коалиције као и да ће смјене одговорних бити настављене. Поједини портали објавили су јуче да би два министра у Влади Српске, сходно истрази која је у току, могла да буду смијењена током седмице, као и одређени директори, секретари, замјеници и помоћници министара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана