Дачић: Лавров писмом питао Могеринијеву о косовском дијалогу

Срна
Дачић: Лавров писмом питао Могеринијеву о косовском дијалогу

Београд - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров затражио писмом од високог представника ЕУ Федерике Могерини да га информише докле се стигло са дијалогом Београда и Приштине, те оцијенио да то показује да Русија неће бити нијеми посматрач.

Дачић је рекао да је Лавров то писмо упутио по налогу руског предсједника Владимира Путина.

“То је један показатељ да Русија прати шта се дешава и неће бити нијеми посматрач и то је добро за Србију”, рекао је Дачић за РТС.ž

Он каже да Лавров добио одговор од Могеринијеве, дан уочи Путинове посјете Србији, у којем суштини није рекла ништа, али да је важна реченица да ће договор, ако буде постигнут, морати да верификује Савјет безбједности УН.

Дачић је рекао да је Могеринијева написала да “обје стране” треба да се суздрже од једностраних потеза, те запитао које то једностране потезе Београд предузима.

“Све што Приштина ради су једнострани потези, од дизања побуне, па до проглашења независности и такси”, рекао је Дачић.

Он је додао да је Путин у разговору са српским предсједником Александром Вучићем још једном поновио да ће Русија подржати све што је добро за Србију, али да ће и даље остати чврста у осуди косовских једностраних аката.

Говорећи о могућој снажнијој улози Русије у косовском дијалогу, Дачић је рекао да је и раније било у оптицају да, уколико дође до неких промјена у формату дијалога, Москва и Београд неће дозволити да се укључе неке западне земље, а не Русија или Кина, које су сталне чланице Савјета безбједности УН.

“Мислим да то тренутно није реална опција, него је реална да ће се дијалог наставити уколико дође до укидања приштинских такси”, рекао је Дачић.

Он је напоменуо да САД врши притисак на Приштину да укине таксе и да је лаж да нема таквих захтјева, као и да је амерички Стејт департмент јавно саопштио Приштини свој став.

“САД неће дозволити да Приштина буде препрека постизању договора и сносиће последице због тога”, рекао је Дачић.

Поводом писања медија да Путин и амерички предсједник Доналд Трамп спремају нову резолуцију о Косову, Дачић је рекао да, уколико успије да се дође до неког договора Београда и Приштине, треба га претворити у принципе који ће сви да прихвате и поштују и да то буде одговарајућа резолуција Савјета безбједности УН.

“Она би представљала нову резолуцију, али ње неће бити без сагласности сталних чланица Савета безбедности. А да ли ће доћи до неких церемонија и да ли ће у томе учествовати велесиле ...? Па, али ми још нисмо ни на крају почетка, далеко смо”, додао је Дачић.

Он каже да је Путин током састанка са Вучићем коментарисао и сусрет са Хашимом Тачијем, наводећи да се то десило у Паризу на неком скупу, гдје су сви чекали да почне церемонија, као и да то није био никакав званични састанак, нити је утицало да Русија промијени своје позиције у вези са Косовом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана