Da li je ovo godina nestabilnosti i bezbjednosnih izazova na Balkanu?

RTRS
Da li je ovo godina nestabilnosti i bezbjednosnih izazova na Balkanu?

Godina, koja je počela ubistvom Olivera Ivanovića, ako je suditi prema najavama iz Amerike, ali i Rusije, biće godina nestabilnosti i bezbjednosnih izazova na Balkanu.

Iz Stejt departmenta javno su upozoravali na moguće nestabilnosti upravo uoči Ivanovićevog ubistva, a ovih dana portalima se proširila informacija da je i Ruska federlana služna bezbjednosti najavila seriju političkih ubistva u Srbiji, čiji je cilj destabilizacija zemlje. I dok velike sile optužuju jedna drugu za izazivanje nestabilnosti, analitičari saglasni u stavu da će fokus zapadnih zemalja u narednom periodu biti upravo sjever Kosova i Republika Srpska.

Slučaj pripadnika "Srbske časti" koji su optuženi da su paravojna formacija, bio je predmet analize i uglednog američkog lista Vašington post, koji piše da iza svega stoji Rusija, kojoj je namjera da izazovu nestabilnosti slične onima u Ukrajini. Ovakvo infiltriranje Rusi pokušavaju i u drugim zemljama u kojima imaju svoj interes, piše ovaj list. Međutim, analitičar Aleksandar Pavić naziva to lažnim vijestima, koje, najvjerovatnije, najavljuju određene procese.

"Oni su, očigledno, čvrsto riješili da destabilizuju region, pošto se plaše da će da ga izgube. A zašto će da ga izgube? Pa zbog toga što loše upravljaju njim posljednjih 25 godina. Oni su glavni i odgovorni urednici svih događaja ovdje od 1990. godine pa na ovamo, sa tim Rusi nemaju nikakve veze. Oni će prije da bace cijeli ovaj region u haos, nego što će dozovoliti da se možda i stabilizuje, ali pod nečijim drugim uticajem, koji nije zapadni", kaže Pavić.

Jasno je - interes Amerike više nije na Makedoniji, koja je promjenom vlasti, čvrsto na NATO putu, kaže Dževad Galijašević. Zbog toga će sada fokus biti na sjevernom Kosovu i Republici Srpskoj, kojima će biti imputirane kriminalne radnje, formiranje paravojnih jedinica i slično, kako bi se ta područja destabilizovala, smatra Galijašević. Dodaje da je ubistvo Olivera Ivanovića dio tog plana.

"Način na koji se odnose prema istrazi, način na koji Amerikanci ne dozvoljavaju da Srbija bude dio ove krivične istrage, način na koji se skrivaju ili falsifikuju podaci, način na koji je sami taj akt izveden govori nam da je to jedna specijalna operacija, a nikako mafijaško ubistvo", smatra ekspert za terorizam Dževad Galijašević.

Analitičari ne isključuju ni mogućnosti novih politički motivisanih atentata. Na to su, uostalom, upozorili još 27. decembra iz Ruske Federalne službe bezbjednosti, prenosi sajt kremlin.rs. 

"Ubistvo Olivera Ivanovića je nešto što je moglo da dođe samo u nekoj široj režiji zapadnih obavještajnih službi i oni se ne gade na to", istakao je Pavić.

"Naravno da treba biri spreman na svaku vrstu opcije. Treba učiniti sve da se ono što se desilo na Kosovu, ne dogodi u Republcii Srpskoj", naglašava Galijašević.

Prema pisanju sajta kremlin.rs, koji se poziva na dobro obaviještene izvore, ruski obaveštajci tvrde da su presreli komunikaciju i zabilježili sastanke stranih agenata s određenim kriminalcima na Kosovu, ali i regionu. Ubistvo Olivera Ivanovića tako bi moglo da bude samo početak i uvod u još sličnih događaja, zaključuju autori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana