Da li je moguće donošenje zakona o Ustavnom sudu?

ATV
Da li je moguće donošenje zakona o Ustavnom sudu?

Klub SNSD-a u bh. parlamentu planira da radi na konačnom uklanjanju stranih sudija iz bh. pravosuđa. Zato traže potencijalne partnere u Predstavničkom domu za donošenje Zakona o Ustavnom sudu BiH.

Naš zadatak je da pokrenemo pitanje stranaca u Ustavnom sudu, iako je teško govoriti o zakonskim izmjenama kada znamo da Bošnjacima odgovara ovakvo stanje, smatra Nenad Stevandić, šef Srpskog kluba u bh. parlamentu.

“Ako hoćete bilo kakvu državnost - nema državnosti sa stranim sudijama. Tako da ste u velikom raskoraku - na jednoj strani pričate o Bosni i Hercegovini, o državi, o njenim državnim prerogativima, a sa druge strane branite postavku stranih sudija u vlastitoj državi. Taj suverenitet ne može da odstoji zajedno. Ili jedno ili drugo. Ili država ili protektorat”, kaže Nenad Stevandić, šef Srpskog kluba u Predstavničkom domu PS BiH.

Predstavnici Bošnjaka u zajedničkim institucijama smatraju da su pojedinačne inicijative osuđene na propast i da neće dobiti potrebnu većinu. Ipak, ako bi se povela ozbiljna priča oko reforme pravosuđa, to bismo podržali, kaže poslanik SDA Šemsudin Mehmedović.

“Mislim da razgovore o jednoj reformi pravosudnog sistema u BiH svakako treba da pokrenu politički lideri u najmanju ruku, ili politički subjekti koji imaju značajan broj poslanika u parlamentu BiH. I s te strane imaće sagovornika bilo ko, ko pokrene tu inicijativu”, kaže Šemsudin Mehmedović, poslanik SDA u Predstavničkom domu PS BiH.

BiH je jedina zemlja u regiji u kojoj stranci donose odluke u krovnoj pravosudnoj instituciji. Potrebno je pronaći model po kojem bi sva tri konstitutivna naroda u sudu bila jednaka, ali bez prisustva stranaca - kaže profesor ustavnog prava, Mile Dmičić. Ustavni sud je pojedinim odlukama onemogućio funkcionisanje Republike Srpske kao državotvornog dijela BiH, ocjenjuje Dmičić.

“Posebno je važno da se zbog svega onoga što zovemo negativnostima u dosadašnjem funkcionisanju, organizaciji, načinu odlučivanja, izvršavanju odluka i svemu drugom Ustavnog suda BiH - dođe do toga da u Ustavnom sudu presuđuju državljani BiH”, rekao je Dmičić.

Četiri člana Ustavnog suda dolaze iz Federacije BiH, dva iz Republike Srpske, dok preostalo troje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava nakon konsultacija sa Predsjedništvom. 

Predsjednik Ustavnog suda BiH, Zlatko Knežević, kaže da oni ne mogu da utiču na status stranih sudija. Podsjeća da Ustav više od deceniju dozvoljava da parlament BiH  donese zakon kojim bi se sudije birale na drugačiji način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana