Da li Centralna banka prekoračuje ovlašćenja?

ATV
Da li Centralna banka prekoračuje ovlašćenja?

Dvije sedmice nakon što je ATV objavila da Centralna banka BiH kupuje milionski vrijedan objekat na Palama, koji nema ni trezorski prostor, u Centralnoj banci su, kako nezvanično saznajemo, odlučili da se proces kupovine zgrade obustavi.

Međutim, odgovor na pitanja da li je i iz kog razloga kupovina objekta na Palama, stopirana, iz CB nam nisu poslali. Istovremeno je, tvrde naši izvori, odluka o kupovini objekta u Sarajevu i dalje na snazi, iako Centralna Banka u Sarajevu već ima objekat, kupljen prije svega devet godina. To, čini se, potrebama sjedišta banke u Sarajevu nije bilo dovoljno, pa će se na novi objekat, uprkos ogromnim gubicima u poslovanju, potrošiti oko 20 miliona maraka. Od toga, čak pet miliona maraka biće potrošeno na kupovinu zemljišta na lokaciji Hastahana, u samom centru grada, a za idejni projekat izdvojiće se oko pola miliona.

I dok i postojeći objekat u Sarajevu već ima trezorski prostor, onaj koji je trebalo da bude kupljen u Palama-nema, pa bi poslovanje Centralne banke na teritoriji Republike Srpke bilo ugroženo. Ipak, to nije jedina odluka u kojoj je Centralna banka BiH zaobišla interese Republike Srpska. Jedna od takvih odluka je i ona o uspostavljanju sistema nadzora nad platnim sistemima, takozvanog “oversajta”. Ovakav nadzor ne spada pod ovlašćenja Centralne banke, a donošenje odluke, kako tvrde naši izvori, nije  razmatrao Upravni odbor banke, niti su u konsultacije  bile uključene institucije Republike Srpske. 

S obzirom da “oversajt” podrazumijava nadzor nad svim novčanim tokovima i u Republici Srpskoj, i u FBiH, stav entiteskih vlasti je, u najmanju ruku, trebalo da bude saslušan, što se, kako saznajemo, nije desilo. Na adresu Centralne banke smo nekoliko puta slali pitanja u vezi sa uspostavljanjem sistema nadzora platnih sistema. Odgovor nam nikad nisu poslali.

Centralna banka se, kako saznajemo, sa vlastima u Srpskoj nije konsultovala ni oko uvođenja registra računa svih građana u BiH, iako je oprema za funkcionisanje registra već nabavljena. Iz Centralne banke nam, ipak, ne odgovaraju kako će registar funckionisati, i da li će fizička lica znati da li se i kome prosljeđuju podaci o njihovim računima, s obzirom da i to prekoračuje ovlašćenja CB. 

Iz te institucije nam nisu poslali ni pojašnjenje u koje svrhe će podaci o privatnim računima biti korišteni, niti da li se tim ugrožava odnos povjerenja između klijenta i banke u kojoj je račun otvoren. Iako u Centralnoj banci tvrde da su sve odluke koje donose transparentne, na njihovoj njeb stranici objavljena je samo odluka o uspostvaljanju registra računa poslovnih subjekata. O registru računa fizičkih lica, u kojem bi trebalo da se nađu podaci o računima svih građana u BiH, ne piše ništa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana