ДНС попушта, коначан договор идуће седмице

nezavisne.com
ДНС попушта, коначан договор идуће седмице

Бањалука - Владајућа коалиција у Републици Српској сљедеће седмице постићи ће коначан договор о заједничком кандидату за предсједника РС на предстојећим изборима, а како ствари сада стоје, то ће вјероватно бити Жељка Цвијановић, актуелни премијер РС.

Према незваничним информацијама, против кандидатуре Цвијановићеве тренутно су једино у ДНС-у, али ће, готово је сигурно, попустити и изабрати једну од функција која им је понуђена, те након избора, уколико побиједи блок СНСД-ДНС-СП, дати "свог" човјека за премијера РС, предсједавајућег Савјета министара БиХ или предсједника Народне скупштине РС.

Марко Павић, лидер ДНС-а, јуче је практично потврдио ове незваничне информације, истичући истовремено да разговори са СНСД-ом о кандидатима теку у доброј атмосфери и да се у великом дијелу слажу о свим питањима.

"Ви сте већ чули из СНСД-а да они очекују обје функције. Ми немамо ништа против тога, али ако ћемо ми први бирати једну од три функције, између предсједника Владе РС, предсједавајућег Савјета министара БиХ и предсједника Народне скупштине РС, ми се нећемо противити и ми ћемо то подржати", рекао је Павић.

На почетку разговора владајуће коалиције, који су отпочели у понедјељак, према незваничним информацијама, ДНС је заступао став да њима треба да припадне једна од појединачних кандидатура, тачније да треба ићи с кандидатом који сасвим сигурно може однијети побједу над Вукотом Говедарицом, лидером СДС-а, који је још раније у име опозиционог блока кандидован за предсједника РС.

Сама Цвијановићева јуче није жељела да открива више детаља, најављујући да ће све ускоро бити познато, те да уколико договор не буде озваничен идуће недјеље, да ће то бити свакако у наредних десет до 15 дана.

"Уколико коалициони партнери сматрају да наш кандидат има мање шансе за побједу и имају релевантне доказе и истраживања на којима се те процјене базирају, ми смо спремни на договор. ДНС неће по сваку цијену тражити да иде са својим кандидатом уколико немамо процјену да је апсолутно сигурна његова побједа", рекли су нам јуче појединци у ДНС-у, а након тога стигло је и саопштење из ове странке.

У саопштењу се наводи да питање заједничких кандидата треба ријешити на начин да се предложе заједнички кандидати који имају највећи рејтинг у бирачком тијелу, те да је најбитније да се очувају стабилност и развој РС.

Оно што је засад мање-више сигурно је да ДНС и даље заступа став да Уједињена Српска Ненада Стевандића прије избора не улази у коалицију, односно да се с њом не потписује никакав споразум прије избора, те да се барем званично с њима не преговара о заједничком наступу на предстојећим изборима.

Поводом преговора владајуће коалиције, јуче се огласио и Петар Ђокић, лидер СП, најављујући да ће идуће седмице актуелна владајућа коалиција у јавност изаћи са заједничким кандидатима за предсједника РС и члана Предсједништва БиХ.

"До ове недјеље странке ће на својим органима дефинисати ставове, а наредне седмице ће се састати на завршном састанку и изаћи с именима", рекао је Ђокић, додајући да и СП има спремне своје кандидате за обје функције, али да ће све зависити од договора наредне седмице.

Ђокићеву изјаву о кандидатима СП-а за обје функције у коалицији, али и у политичким круговима, не сматрају озбиљном и вјероватно се ради о пуштању "политичких балона" и додворавању властитом бирачком тијелу.

Према незваничним информацијама, током разговора коалиције "љествицу је подигла" и Социјалистичка партија у којој тврде да ће имати далеко већи број гласова него за прошле изборе те да сходно томе треба да им припадне далеко више позиција.

Када су у питању појединачне функције, оно што је засад сигурно јесте да ће Милорад Додик, предсједник СНСД-а, бити кандидат за српског члана Предсједништва БиХ из РС, те да ће се за ту позицију борити против Младена Иванића, почасног предсједника ПДП-а и актуелног српског члана Предсједништва БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана