ДНК и свједоци укинули пресуду специјалцима

Небојша Томашевић
ДНК и свједоци укинули пресуду специјалцима

Бањалука - Врховни суд РС укинуо је првостепену пресуду тројици бивших припадника Специјалне јединице полиције МУП-а РС и њиховом сараднику којом су били осуђени на укупно 42 године затвора за пљачку око 616.000 КМ на аутопуту Бањалука - Градишка.

Судије Врховног суда утврдиле су да је у процесу вођеном пред судским вијећем Окружног суда у Бањалуци дошло до битних повреда кривичног поступка и наложиле да суђење буде поновљено. На основу те одлуке на оптуженичку клупу у судници ће поново сјести бивши специјалци Владан Малић (35) и Горан Параш (30) из Бањалуке и Александар Поповић (32) из Котор Вароша, те њихов сарадник и сувласник ауто-куће "Кватро" Олег Банда (33) из Бањалуке. Укинутом пресудом Малић, Параш и Поповић осуђени су на по 11, а Банда на девет година затвора за пљачку и недозвољено посједовање оружја. Иако их је оптужница теретила за организовани криминал, првостепени суд је ту оптужбу одбацио.

Секретар Врховног суда РС Јелена Деспотовић појаснила је да је пресуда укинута након што су уважене жалбе одбране оптужених.

- Предмет је враћен бањалучком Окружном суду на поновно суђење - рекла је Деспотовићева.

Врховни суд РС је разматрајући жалбе одбране, између осталог, утврдио да је основан приговор да је током саслушања свједока покајника који су као саизвршиоци били осумњичени у овом случају повријеђен Закон о кривичном поступку.

- Утврђено је да су основани аргументи одбране да су у првостепеној пресуди изостали разлози у погледу приговора одбране да биолошки трагови који су слати на вјештачење на Биолошки факултет у Београд нису достављани у складу са правилима о начину прикупљања, паковања и транспортовања. Осим тога, између главних претреса било је пауза дужих од 30 дана, а рочишта су настављана супротно законској процедури - наведено је у образложењу одлуке Врховног суда РС.

Овом одлуком наложено је првостепеном суду да поново у складу са законом саслуша свједоке покајнике, односно саучеснике осуђених и да отклони утврђене повреде кривичног поступка.

У Републичком јавном тужилаштву, које је предлагало да буде потврђена првостепена пресуда, њено укидање нису жељели да коментаришу.

- Добили смо рјешење Врховног суда РС којим се уважавају жалбе бранилаца оптужених и предмет враћа првостепеном суду на поновно суђење. Имајући у виду кодекс тужилачке етике, не можемо коментарисати судске одлуке - рекли су у тужилаштву.

Ни браниоци четворице оптужених засад немају шта да кажу. Поповићев адвокат Александра Метлић и Јасминка Јовишевић, која заступа остале, кажу да нису добиле рјешење Врховног суда РС и да га стога не могу ни коментарисати.

Првостепеном пресудом Малић, Параш, Поповић и Банда проглашени су кривим да су 22. септембра 2015. године на аутопуту Бањалука - Градишка "аудијем А6" пресрели колону возила која су превозила новац Уникредит банке из Бањалуке у Загреб. Пуцајући из аутоматских пушака и уз пријетњу "зољом" натјерали су раднике агенције за обезбјеђење "Сектор секјурити" да отворе товарни простор комбија из кога су украли 616.548 КМ. Током пљачке од рикошета је рањен радник "Сектор секјуритија" Ђурађ Бајић.

У овом случају бивши специјалци Горан Јањуз из Козарске Дубице и Жељко Инђић из Братунца осуђени су на по пола године затвора. Казне су им изречене на основу споразума о признању кривице у склопу којег су пристали и да свједоче против оптужене четворке. Бивши радник агенције "Сектор секјурити" Данијел Кузмић из Котор Вароша, који је пљачкашима дојавио информације о транспорту и када је кренуо конвој с новцем, осуђен је на три године затвора на основу истог аранжмана са тужилаштвом.

Још година притвора

Оптужена четворка ухапшена је 13. јануара 2016. године и од тада се налази у притвору.

Иако је рјешењем Врховног суда РС укинута првостепена пресуда, притвор им је продужен најдуже за годину. Врховни суд сматра да постоје нарочите околности које кривично дјело чине тако тешким да би пуштање оптужених на слободу представљало стварну пријетњу нарушавања јавног реда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана