Цвијановићева у Италији: Приоритет Владе је регионална сарадња

Срна
Цвијановићева у Италији: Приоритет Владе је регионална сарадња

Пескара - Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је данас у италијанском граду Пескара да је регионална сарадња један од приоритета Владе Српске као механизам за напредовање ка чланству у ЕУ, али, прије свега, као инструмент привредног и друштвеног развоја земаља западног Балкана.

Цвијановићева је, учествујући у раду округлог стола о теми "Идентитети западног Балкана у европској кохезијској политици", рекла је да се Република Српска уклапа у концепт модерних европских регија, те да располаже високим степеном аутономије и уставних надлежности, чак и много више у односу на неке друге европске регије.

Током округлог стола било је ријечи о актуелним темама у вези са кохезионом политиком ЕУ, као једним од кључних инструмената развоја ЕУ, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Размијењена су мишљења и о регионалној сарадњи и стратешким оквирима за смањење економских и социјалних разлика, са нарочитим освртом на земље западног Балкана.

"Видимо велику шансу у понуђеној сарадњи и могућност да учимо од регије Абруцо у Италији, али и других регија широм ЕУ, да бисмо припремили и ојачали наше институционалне структуре и капацитете за кориштење средстава и доступних инструмената кохезионих и структурних фондова који су доступни чланицама ЕУ", рекла је Цвијановићева.

Она је напоменула да треба разумјети да је ријеч о огромним средствима, о чему говори и чињеница да се у садашњем буџетском оквиру ЕУ за период од 2014. до 2020. године на кохезиону политику односи око 32,5 одсто буџета ЕУ, односно више од 350 милијарди евра.

Цвијановићева је истакла да Република Српска учествује у регионалним структурама по различитим основама, од пројеката прекограничне сарадње до споразума о сарадњи и заједничких пројеката са различитим европским регијама.

Према њеним ријечима, значајну улогу у промоцији потенцијала Републике Српске и јачања регионалне сарадње има мрежа представништава која су тренутно активна у осам земаља.

Осврћући се на провођење програма ЕУ у БиХ, Цвијановићева је нагласила да сложеност политичких односа у БиХ често успорава успјешност реализације пројеката, те да, с обзиром на сложеност уставне структуре, али и политичких односа, формула за успјешну реализацију јесте функционисање механизма координације уз уважавање уставних надлежности свих нивоа власти у БиХ, које води ка конструктивној политици регионалне сарадње.

Током округлог стола истакнут је значај регионалне сарадње у смислу јачања конкурентности, привредног развоја и економског раста, те да економско, трговинско, енергетско и инфраструктурно повезивање земаља западног Балкана у том контексту представља значајан развојни потенцијал.

Изражена је опредијељеност за успостављање ближе сарадње између универзитета регије Абруцо и Републике Српске, као и заједничко учешће у пројектима ЕУ.

С обзиром на квалитет и традицију Ветеринарског факултета у овој италијанској регији, разговарано је и о њиховој подршци при оснивању и развоју Ветеринарског факултета у Републици Српској, а домаћини су понудили универзитетима из Српске и приступ и сарадњу са Истраживачким центром Универзитета регије Абруцо.

Округли сто, који је организован у оквиру ЕУ програма прекограничне сарадње "ИПА Адриатик", окупио је представнике институција италијанске регије Абруцо, те представнике институција Републике Српске, а у име Владе Српске у раду форума, осим Цвијановићеве, учествовали су министар просвјете и културе Дане Малешевић и шеф Представништва Републике у Бриселу Марио Ђурагић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана