Cvijanović: Zdravstveni sistem sposoban da vraća kredite

Srna
Cvijanović: Zdravstveni sistem sposoban da vraća kredite

Banjaluka - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas u Banjaluci da je zdravstveni sistem Srpske sposoban da vrati sve kredite, a da to ne bude nauštrb pružanja zdravstvenih usluga pacijentima.

Cvijanovićeva je rekla novinarima da sa zdravstvenim sistemom Srpske neće biti problema i da svi dugovi mogu biti servisirani, jer je Republika u mnogo boljem ekonomsko-finansijskom položaju.

"Posložili smo neke stvari i znamo tačno kuda se krećemo u narednom periodu. Naša je briga samo da usmjerimo pažnju na unapređenje medicinskih usluga i stvaranje boljih uslova za naše pacijente", rekla je Cvijanovićeva nakon današnje posjete novim prostorijama Klinike za plućne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Srpske u Banjaluci.

Ona je dodala da su u periodu nakon poplava 2014. godine određene zdravstvene ustanove mahom prestale plaćati svoje obaveze, što je bilo nedopustivo.

"Imali smo bezbroj aktivnosti, sastanaka i razgovora, čak i kadrovskih promjena dok nismo došli do toga da se pomenute ustanove polako vraćaju u sistem i izvršavaju svoje obaveze", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da zdravstvo nije jeftino, te da i mnoge zemlje evropske, među kojima su Češka i Slovačka, imaju probleme u toj oblasti.

"Nakon svih sprovedenih reformi te zemlje imaju mnogo problema od kojih mi ovdje bolujemo. Iako su kao članice EU prošle nekoliko faza teških reformi, i dalje postavljaju pitanje kako svoje zdravstvene sisteme održati funkcionalnim i u potpunosti efikasnim", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da ne treba zaboraviti da u Srpskoj svi imaju pristup zdravstvu, iako su minimalne davanja ili uplate u taj sektor.

"Po tome je jasno koliko je teško na ovom nivou održati zdravstveni sektor", rekla je Cvijanovićeva, izrazivši nadu da će u potpunosti biti realizovani svi planirani projekti i radovi u vezi sa UKC-om Srpske i bolnicama u Istočnom Sarajevu i Doboju.

Kada je riječ o kreditima, Cvijanovićeva je naglasila da Republika vraća otprilike oko 100 miliona više nego što uzima.

"To znači da smo u stanju da servisiramo sve obaveze i da više duga vratimo nego što ćemo uzeti. Nikome ne pada na pamet da se odriče zaduženja, jer se upravo tako realizuju neki strateški projekti", rekla je premijer Srpske.

Cvijanovićeva je navela da su zaduživanjem, koje je bilo neophodno, realizovani i realizuju se brojni i raznovrsni projekti ogromne vrijednosti, poput izgradnje novih studentskih domova i unapređenja saobraćajne infrastrukture Srpske.

"Srpska mora imati svoje auto-puteve, jer da ih nemamo, a imaju ih svi drugi u regionu, postavljalo bi se pitanje šta je to pogrešno sa Republikom", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je konstatovala da ne stoji opoziciona priča da se krediti koriste za redovnu budžetsku potrošnju i krpljenje rupa u budžetu.

Izvor: SRNA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana