Цвијановић: За око 600 демобилисаних бораца мјесечни износ у висини најниже пензије

Срна
Цвијановић: За око 600 демобилисаних бораца мјесечни износ у висини најниже пензије

Бањалука - Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да ће око 600 демобилисаних бораца који имају 65 година, али немају 15 година осигураног стажа, добијати мјесечни износ најниже пензије.

Цвијанвићева је додала да ће одлука о овоме бити донесена на сједници Владе у понедјељак, 25. јуна.


“То неће представљати превелико оптерећење за буџет. Мислимо да је мјера реална, оправдана и праведна”, рекла је Цвијановићева на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Она је послије састанка са предсједником Српске Милорадом Додиком, министром финансија Зораном Тегелтијом и министром рада и борачно-инвалидске заштите Миленком Савановићем нагласила да ће у понедјељак бити донесена и одлука о додатном повећању пензија од 2,5 одсто, чиме ће пензије у Српској, у мандату ове Владе бити повећане за 20 одсто.

“Једна од важнијих ствари које смо најављивали у претходном периоду јесте да ћемо ићи на повећање плата. Некада су постојале идеје да се то повећање односи на јавни сектор, али смо сматрали да би то било неправедно, с обзиром на разлику плата у јавном и реалном сектору”, објаснила је премијер Српске.

Цвијановићева је нагласила да се дошло до праведног рјешења, које ће третирати све раднике у Српској.

“Главно опредјељење је да се додатно повећа износ неопорезивог дијела дохотка. Прије неколико година обезиједили смо тај износ у висини од 200 КМ и по основу тога оставили смо у привреди на годишњем нивоу око 94 милиона КМ да помогнемо да доприносемо растерећење привреде како би се обезбиједила могућност за веће запошљавање”, навела је Цвијановићева.

Он је додала да је привреди, по основу такве мјере за протекле четири године, остављено око 470 милиона КМ.

“Ову мјера која значи додатно повећање неопорезивог дијела дохотка за додатних 300 КМ, Влада је одлучила да усмјери на повећање плата. То ће подразумијевати да се високе плате повећавају за 0,75 одсто, али кад је ријеч о најнижим платама, од 400 КМ, са повећањем ће износити 450 КМ”, објаснила је Цвијановићева.

Премијер Српске је навела да ће најниже плате бити повећање за око 12,5 одсто. Кад је у питању плата од 500 КМ повећање ће бити девет одсто.

“Постављало се питање како ћемо омогућити да се и у реалном сектору обезбиједи спровођење овакве мјере. Врло једноставно - доношењем законског рјешења које ће обезбиједити да послодавци морају да извршавају ову обавезеу и да ово растерећење усмјере искључиво на радничке плате”, нагласила је Цвијановићева.

Она је нампоменула да је ова мјера добра и праведна, те да све третира равномјерно, а да је циљ Владе био заштита оних који имају најниже плате, што ће се на овај начин обезбиједити.

“Ми смо у преговорима и са пензионерима и са Борачком организацијом, као и са другим социјалним партнерима. Ово нису мјере које стају, они врло добро знају шта су наши наредни кораци”, додала је Цвијановићева.

Што се тиче буџета и могућности да се ово финансира, Цвијановићева је нагласила да не постоје никакви проблеми, да је буџет стабилан и да се све функције оставрују несметано.

“Ако погледате како изгледају показатељи за извршење буџета у првих пет мјесеци, онда ћете видјети да су приходи остварени у износу од 1,12 милијарди КМ, што је остварење од 106 одсто у односу на финансијски план. Од тога имамо остварење индиректних пореза од 101 одсто, директних пореза од 109 одсто, а непореских прихода од 115 одсто”, истакла је Цвијановићева.

Она је напоменула да се спроводи све што је Влада обећала у претходном периоду, укључујући повећање арграног буџета.

“Уз ове мјере које су најављене, биће још интервенција у наредном периоду. Посебно је важна мјера која третира све раднике у Српској и наш циљ је да се већ наредне године достигне минимална плата од 500 КМ”, поручила је Цвијановићева и додала да се на овакве мјере опредјељује само држава која има стабилне финансије.

Цвијановићева је указала и на потписани меморандум са Савезом синдиката у области просвјете, јер просвјета није изједначена са коефицијентом са осталим корисницима буџета.

“Ту имамо план да идемо на постепено уједначавање. Већ сљедеће године имамо план да се иде на интензивно усклађивање коефицијената”, рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да је са аспекта Владе поносна на оно што данас може да обезбиједи грађанима.

“Иза тога стоји много година тешког труда, оставили смо иза себе тешко неизвјесно вријеме и сада можемо да говоримо о Републици Сропској која корача сигурно у извјеснију финансијску и сваку другу ситуацију”, рекла је премијер Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана