Cvijanović: Važno formirati novu komisiju o Srebrenici

Srna
Cvijanović: Važno formirati novu komisiju o Srebrenici

Banjaluka - Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je izuzetno važno što će biti formirana nova komisija o Srebrenici, jer postoji nesklad u određenim stvarima koje su napisane u starom izvještaju o Srebrenici, koji treba povući.

"Stari izvještaj tretira samo jednu dimenziju, a to su teška stradanja Bošnjaka. Tamo nemate bilo kakve brojeve koje se odnose na stradanja nekih drugih, a druga dimenzija je ta što je izvještaj ograničen na jedan vremenski period i ne obuhvata cijeli rat", rekla je danas Cvijanovićeva novinarima u Čelincu.

Treća važna stvar, kaže Cvijanovićeva, je to da brojevi žrtava koji su navedeni u starom izvještaju ne odgovaraju ni haškim presudama.

"Razumijemo da je taj izvještaj, koji je napisan prije 14 godina, rađen pod velikim pritiskom i da su ljudi računali da se napravi takav izvještaju i da sa sebe skinu teret, ali došlo je vrijeme i potreba da se neke stvari isprave, uvaže i da se uzme u obzir ono što su ukupna stradanja na tom prostoru koja su bila teška za Bošnjake, ali i za srpsko stanovništvo", dodala je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da za stradanja Srba niko nije odgovarao, dok je za stradanja Bošnjaka bilo raznih presuda na nivou BiH i međunarodnih sudova.

"One koje su počinili zločine nad Srbima nikada nije stigla pravda i po matrici i pravilu svi su oslobađani. Prema tome neophodno je stručno i ozbiljno, bez bilo kakve politike i ne daj bože politikantstva da se priđe ovom problemu i utvrde neke druge stvari. Biće potrebno angažovati stručnjake, jer je namjera da komisija bude međunarodnog tipa", zaključila je Cvijanovićeva.

Narodna skupština Republike Srpske razmatraće u utorak, 14. avgusta, na posebnoj sjednici Informaciju o Izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana