Цвијановић: У најкраћем року провести изборне резултате и конституисати власт

Срна
Цвијановић: У најкраћем року провести изборне резултате и конституисати власт

Бањалука - Новоизабрани предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да највећу подршку очекује из Србије, али и да Запад разбије стереотипе када је ријеч о БиХ.

Цвијановићева је оцијенила да је важно да у Српској у најкраћем року буду проведени изборни резултати и да се конституишу институције.

Она је изразила увјерење да ће са новоизабраним српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком и у наредном периоду функционисати као идеалан тим који добија.

"Милорад Додик даје посебну снагу свакој функцији на којој се нађе. Само политички незрео човјек би се с тим такмичио", рекла је Цвијановићева за "Ало".

Она је напоменула да дуго ради са Додиком и да јој зато не представља оптерећење што долази на позицију предсједника Републике Српске.

Цвијановићева је оцијенила да ће са Додиком на позицији српског члана Предсједништва БиХ посао бити неупоредиво лакши, јер у претходне четири године није било координације са људима из Републике Српске, који су били на власти у Сарајеву, што је отежавало напоре на политичком и економском плану.

"Сада ће постојати координација и моћи ћемо више да се посветимо развоју Републике Српске", истакла је Цвијановићева.

Цвијановићева, која је и предсједник Владе Републике Српске, каже да се осјећа као неко ко је заслужио побједу јер је као премијер, заједно са предсједником Српске и Владом, стабилном већином у парламенту, социјалним партнерима и грађанима успјела да изведе Републику Српску из економске кризе.

"Остављам стабилан буџет, много завршених послова, као и јасно договорене активности са социјалним партнерима које треба извршити у партнерском духу и уз међусобно уважавање", рекла је Цвијановићева.

Цвијановићева је, када је ријеч о одласку младог и радно способног становништва, истакла да је ријеч о великом проблему, те да су приоритет повећање плата, могућности за запошљавање и прављење бољег амбијента за пословање и привређивање, на чему се предано ради.

Према њеним ријечима, када је ријеч о Републици Српској, увијек постоји потреба да се предано ради на очувању њене уставне позиције, јер је намјера да се умањи њен политички значај и уставни капацитет стално присутна у политичком Сарајеву и у дијелу међународне заједнице.

"Мораћемо и даље много радити на политичком плану и на очувању стабилности наших институција", истакла је Цвијановићева.

Цвијановићева је нагласила да не брине како ће се Додик изборити са оним шта га очекује у Сарајеву, јер он зна да штити интересе Републике Српске, али је напоменула да зна да њему и Српској многи желе зло у сарајевским политичким круговима, као и у дијелу међународне заједнице и упорно покушавају да га прикажу у лажном свјетлу.

Одговарајући на питање да ли очекује благоноклонији однос Америке према Републици Српској, Цвијановићева је рекла да очекује веће разумијевање за ситуацију у БиХ, али и напуштање лажних стереотипа који су наметнути и одржавани много година, што сматра да неће бити лак нити брз процес.

"Ми не тражимо за себе никакву привилеговану позицију и одлучни смо да упорно тражимо партнере који ће развити реалнији приступ овом простору", напоменула је Цвијановићева.

Она је изразила очекивање да ће несређени проблеми између Бошњака и Хрвата постати још већи.

Говорећи о оспоравању њене изборне побједе од стране опозиције, Цвијановићева каже да ни у кампањи ни у претходних пет и по година на премијерском мјесту није обраћала превише пажње на оно што говори опозиција, али је оцијенила да су Додик, СНСД, а посебно она брутално покрадени и опљачкани у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана