Цвијановић: У БиХ нико не управља мигрантском кризом

Агенције
Цвијановић: У БиХ нико не управља мигрантском кризом

Добој - Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да Сарајево упорно шаље поруке да управља неким стварима попут мигрантске кризе, иако се на терену види да је потпуна збрка и хаос и да нико тамо не управља ниједним процесом.

“Знам да је мигрантска криза велики изазов, али онда не можете да вулгаризујете неке ствари, не можете да багателишете и да кажете да не постоји проблем, а он постоји. Да вам се шире заразне болести да вам се људи међусобно туку, да сте их смјестили у ненормалне услове. Зашто се нисте припремили за то. Тврде да их има само 1.000, а на терену се показује да их је далеко више”, рекла је Цвијановићева новинарима у Добоју.

Она је оцијенила да је ријеч о тоталном промашају нечега што је требало да буде добро припремљена акција.

“Не вјерујем да ишта раде јер до сада нису радили. Нису показали да знају да раде, нису показали да желе да раде, нису показали способност да раде. Нису показали капацитет да ријеше ниједно питање”, нагласила је Цвијановићева.

Она је поновила да је све оно што из Сарајева долази и од оних људи који су из Републике Српске и тамо сједе, вишак енергије који је употријебљен на блаћење функционера и власти Српске, умјесто да су ту енергију усмјерили да ријеше неко конкретно питање.

Нема повјерења у правосуђе БиХ

Када је ријеч о правосуђу БиХ, Жељка Цвијановић, предсједник Владе Републике Српске рекла је да на основу досадашњег искуства нема повјерење у правосуђе БиХ, у процесуирању ратних злочина.

Одговарајући на питање шта очекује од извјештаја поднесеног против бившег члана Предсједништва БиХ из реда бошњачког народа Хариса Силајџића, Цвијановића је рекла да у таквим стварима у БиХ нема избалансираног приступа.

“Селективан је приступ правди, различито су суђени људи. Лоше искуство ме чини опрезном да вјерујем да ће од било какве такве иницијативе бити нешто”, додала је Цвијановићева.

Она је рекла да ће вечерас присуствовати обиљежавању страдања људи са Возуће, одакле је протјерано око 2.000 породица, убијено око 500 српских бораца и цивила, а још је 126 неидентификованих лица.

Према њеним ријечима, у БиХ је правда врло тешко достижна или је одмјерена на различите начине, па некима има правде, некима полуправде, а некима апсолутна неправда.

Она је истакла да све то “урушава повјерење и у институције БиХ и у правосуђе БиХ, као и у међународно судовање”.

“Дакле, још говоримо о бројним лицима српске националности која нису идентификована и то је много већи број у односу на Бошњаке који су идентификовани. Говоримо о пресудама које су донесене по основу различитих закона, што је непримјерено европској пракси и нормалном модерном судовању, а да не кажем и неком осталим моралним и свим другим вриједностима. Дакле, има проблем и са правом и са моралом”, рекла је Цвијановићева.

Предсједник Владе Српске је нагласила да све оне који су били инволвирани или у кршење одређених обичаја и прописа или су били људи који су починили злочине или били за организовање одређених ствари, треба да стигне правда.

“Проблем је у томе што када се крене у подношење пријава или извјештаја против одређених лица бошњачке националности ти предмети бивају убијени, без било какве санкције. А онда, на крају, још вам неко маше тим папиром па каже супер, суд је рекао да је то овако и овако”, навела је Цвијановићева.

Полицијска управа Требиње доставила је Тужилаштву БиХ извјештај против Хариса Силајџића због сумње да је као високи функционер такозване Републике БиХ починио ратни злочин против цивилног становништва и ратни злочин против човјечности на подручју општине Коњиц од 1992. до 1995. године.

Циљ коалиције добити подршку више од 50 одсто грађана

Циљ коалиције СНСД-ДНС-СП у Добоју је да на предстојећим изборима заједно добију више од 50 одсто подршке грађана, рекла је Цвијановићева.

Изразивши задовољство успјешним коалиционим састанком са представницима градских одбора ДНС-а и СП-а у Добоју, Цвијановићева је изјавила да вјерује да ће заједно показати ту снагу.

“Биће заједничких активности којим ћемо промовисати заједничке кандидате, они то већ раде у оквиру својих партија. Захвална сам и драго ми је да након пет и по година вођења коалиционе владе могу да кажем да је то најјача и најпостојанија коалиција, не само овдје, већ и у широј регији”, рекла је Цвијановићева.

Она је додала да са многима од њих дуго сарађује, било да су у питању директори, посланици, људи са којима су заједно ношени терети повећања плата, пензија, отварања нових радних мјеста, додавши да су заједно дошли до рекордних макроекономских показатеља кроз заједничку политику коју су спроводили.

“Радили смо на јачању Републике, на заштити уставних надлежности, али исто тако, играли ту финансијску утакмицу и успјели да стабилизујемо наше финансије”, истакла је Цвијановићева.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана