Цвијановић: Српска мора да инсистира на Дејтонском споразуму

Срна
Цвијановић: Српска мора да инсистира на Дејтонском споразуму

Источно Сарајево - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да Српска мора да инсистира на Дејтонском споразуму јер је јасно да је тај аранжман омогућио да БиХ функционише у миру више од 20 година и да на овом простору постоји каква-таква коегзистенција која није безбједносно ризична.

“Дејтонски споразум јесте кључ опстанка БиХ, у то дубоку вјерујем, али сам исто тако свјесна да је због свих ових девијација које су се дешавале у претходном периоду - интервенције међународне заједнице, маса наметнутих одлука високог представника, интервенцијом Савјета за провођење мира /ПИК/ - споразум поприлично изобличен”, рекла је Срни Цвијановићева и додала да нема ниједног позитивног ефекта таквих потеза.

Према њеним ријечима, да је Дејтонски споразум поштован и у потпуности спроведен, те да није било притисака међународне заједнице, БиХ би данас била пуно озбиљнија заједница у којој би постојало више разумијевања и повјерења.

“Нажалост, можемо рећи да је међунационално повјерење на минималном нивоу”, оцијенила је Цвијановићева.

Предсједник Српске прецизирала је да у БиХ нема довољно разумијевања због тога што се једна од страна у БиХ увијек ослања на интервенцију међународне заједнице.

“Међународна заједница или њен дио који је најприсутнији увијек држи бошњачку страну и оне који пропагирају ту политику”, констатовала је Цвијановићева.

Она је оцијенила да је вријеме да се врати прагматизму и види шта је то оствариво у БиХ.

“Ако само браните нешто што је наметнуто, а видите да је наопако, да је мање ефикасно, да није произвело веће међусобно разумијевање, па чему онда задржавати те ствари”, поручила је Цвијановићева.

Данас су се навршиле 23 године од када је у америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставно-правни поредак.

Овим споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ, који су потписници свих анекса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана