Cvijanović: Srpska ima odgovor na bezbjednosne izazove

Srna
Cvijanović: Srpska ima odgovor na bezbjednosne izazove

Banjaluka - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas u Banjaluci da Srpska ima fakultete koji proučavaju sve bezbjednosne rizike i na tom planu razumiju procese u regionu, okruženju i globalno.

Cvijanovićeva je ocijenila da su Vlada i Univerzitet u Banjaluci donijeli dobru odluku transformisanjem Visoke škole unutrašnjih poslova u Fakultet bezbjednosnih nauka, čime se ide u susret globalnim izazovima i rizicima na tom planu.

"Mislim da je ovo put ka integraciji svih koji rade na planu bezbjednosti u Srpskoj, a Fakultet bezbjednosnih nauka je veoma perspektivan, s obzirom na to da je svijet, nažalost, opterećen teškim bezbjednosnim problemima", rekla je Cvijanovićeva novinarima uoči svečane akademije povodom prve godine rada Fakulteta bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci.

Ona je izrazila nadu da će kadar Fakulteta bezbjednosnih nauka doprinijeti bezbjednosti Srpske.

Cvijanovićeva je navela da će se u narednom periodu raditi na tome da što više maturanata prođe obuke radi podizanja svijesti o potencijalnim bezbjednosnim rizicima i načinima postupanja u slučaju katastrofa.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da su kadrovi Fakulteta bezbjednosnih nauka potrebni MUP-u Srpske, podsjećajući da je nekadašnja Visoka škola unutrašnjih poslova za 20 godina iznjedrila mnogo korisnih ljudi, koji danas rade u resornom ministarstvu.

"Svi ljudi koji završe sadašnji Fakultet bezbjednosnih nauka doprinijeće većoj bezbjednosti u Srpskoj", poručio je Lukač.

Dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka u Banjaluci Predrag Ćeranić rekao je da je ova obrazovna ustanova danas punopravna članica Univerziteta u Banjaluci i da ima oko 200 studenata, ne računajući apsolvente.

"U ovih godinu dana rada smo uložili dosta truda i energije. Najviše je pomogla Vlada Srpske, koja je preusmjeravanjem finansijskih sredstava prema Univerzitetu u Banjaluci, omogućila našem fakultetu nesmetan rad i dalji razvoj", rekao je Ćeranić, navodeći da je velika pomoć stigla i iz ministarstava prosvjete i kulture i unutrašnjih poslova, te drugih fakulteta.

Ćeranić je istakao da vlada veliko interesovanje srednjoškolaca za upis na ovaj fakultet, dodajući da uspješno sarađuju sa značajnim obrazovnim ustanovama i organizacijama u Srpskoj i okruženju.

"I ove godine raspisaćemo konkurs za 100 studenata, čiji će se broj povećavati. Upisne kvote se dogovaraju sa resornim ministrima i trenutno nemamo nijednog diplomca na Zavodu za zapošljavanje. Za ovu godinu planiramo i otvaranje master ciklusa studija - upravljanje rizikom u prirodnim katastrofama, za šta očekujemo veliki interes studenata. Taj ciklus je rezultat našeg učešća u međunarodnom žErazmusž projektu", naglasio je Ćeranić.

On je dodao da planiraju i pokretanje fakultetskog časopisa, te da je ponosan što su studenti ove ustanove učestvovali i u svečanoj povorci u Banjaluci, povodom 9. januara - Dana Republike.

Na svečanoj akademiji danas su dodijeljene diplome svršenim studentima Fakulteta, kao i povelje i plakete zaslužnim ličnostima za rad ove visokoškolske ustanove, među kojima su visoki funkcioneri Vlade Republike Srpske.

Svečanoj akademiji u amfiteatru Fakulteta bezbjednosnih nauka prisustvovali su i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević, predstavnici MUP-a Srpske, Univerziteta u Banjaluci, Akademije nauka i umjetnosti Srpske, stručnjaci za bezbjednost i brojni studenti.

Fakultet bezbjednosnih nauka nastao je transformacijom Visoke škole unutrašnjih poslova koja je djelovala u okviru MUP-a Srpske u organizacionu jedinicu Univerziteta u Banjaluci.

U skladu sa rješenjem Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, nastava na ovom fakultetu izvodi se na studijskom programu Bezbjednost i kriminalistika, a po završetku studija stiče se zvanje diplomirani pravnik bezbjednosti i kriminalistike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana