Цвијановић: Прва посјета Србији, приоритет формирање владе

ATV
Цвијановић: Прва посјета Србији, приоритет формирање владе

Бањалука - Логично и природно је да прва посјета буде Србији, али приоритет је формирање владе и утврђивање скупштинске већине.

То је Жељка Цвијановић, премијерка РС и новоизабрана предсједница РС, гостујући у Централним вијестима АТВ.

“Свакако је природно и логично да прва посјета буде Србији. Међутим имамо и неке друге ствари које морамо одмах радити. Нама је у интересу да се што прије формира власт, да се идентификује парламентарна већина, да се иде убрзано на имплементацију резултата, да дате неком мандат, да тај неко крене у састављање владе, да након тога иде у парламент да тражите подршку. Све су то активности које подразумијевају дневно учешће предсједника. Не смијемо губити вијеме. Имали смо изборе и кампању, није застао живот, али морамо се вратити на рутину, да бисмо показали способности Српске да проведе своје изборе, да имплементира изборне резулрате. То значи да морате ићи на убрзано формирање институција. Према томе, формирање владе након што се конституисе парламент након што се успостави већина, то је приоритет и томе ћу бити посвећена прве седмице свог мандата”, каже Цвијановићева.

Резултати који су били познати већ у изборној ноћи наставили су се и у даљем пребројавању, каже Цвијановић, која води у трци за предсједника РС.

“Резултати су већ сада мање-више познати и ту нема неких посебних дилема. У складу са нашим очекивањима и најавама којима смо имали у изборној ноћи с обзирном да смо већ тада добили резулате од наших људи који су тамо били, чланови и посматрачи. Ми смо рекли да је то отприлике 30.000 гласова и тако се задржало и сада”, каже предсједница Владе.

Она истиче да резултати говоре сами за себе, те каже да се нису бунили када је она изгубила од Младена Иванића иако је разлика била један одсто.

“Не бих баш коментарисала потезе противкандидати. Резулати говоре сами по себи. Мислим да би сада било неумјесно на било који начин да се ја оглашавам по питању одређених коментара и свега оног што је он рекао. Мислим да ово треба све преходати остати на ногама и бити достојанствен. Ја сам прије четири године изгубила изборе за само шест хиљада гласова и то нико није проблематизовао. Чак иако смо рекли да тај резутат којим је побиједио Иванић, био мањи од један одсто. Сачекаћемо резултате из иностранства, али то неће промијенити ништа”, рекла је она.

Жељка Цвијановић каже да је број неважећих листића на овим изборима, отприлике исти као и на претходним.

“То је неки уобичајан број, неважећих листића. Ништа се није десило спектакуларно на овим изборима што је одступало од неких прошлих избора. Има ту различитих објашњења, али највећим дијелом је то да људи не препознају да имају било каквог кандидата. Они или прекризе или убаце празан листић, тако да не видим у томе ништа посебно”, каже предсједник Владе РС.

Она се захвалила свим гласачима широм Српске који су јој указали повјерење, те додала да је то резултат размијевања и повјерења између грађана и ње.

“Желим се захвалити свим људима који су ми указали повјерење. Грађани Српске и Жељка Цвијановић се већ дуго знају, мнгого тога смо прошли заједно, тешка времена преходали заједно, постоји међусобно разумијевање и повјерење и избори су ти који показуију ко побјеђује, а ко је поражен. Желим се захвалити свим људима широм Српске. Ја сам често на терену и нема мјеста гдје нисам била и мислим да се тај директан контак исплатио. Није само довољно да ви радите, као што сам ја радила на повећању пензија и плата, социјаних давања и пољопривредног буџета, људи морају да вас упознају. Мислим да је овај резултат и тог директног контакта”, каже она.

Цвијановићева каже да има одличну сарадњу са Милорадом Додиком, те да ће то били олакшавајућа околност у наредном периоду када он буде члан Предсједништва БиХ.

“Са предсједником Додиком на којим год позицијама он био или ја, ми смо увијек имали савршену сарадњу, према томе то ће бити само олакшавајућа околност за РС и за мене као предсједника и за будућу владу и за нови парламент. Биће олакшавајућа ствар да имате човјека са којим можете да кординиште активности, човјека који зна шта су приоритети институција, који зна шта су циљеви које ми морамо да остварујемо и на политичком и на економском плану у РС. Нама је много олакшано да нећемо морати да се боримо као до сада са људима из РС који су били у Сарајеву. Имаћемо једну нормалну ситуацију и моћи ћемо да се договорамо  о свим корацима”, закључила је она.

(АТВ)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана