Цвијановић: Оркестрирана кампања против МУП-а изашла из оквира нормалног

РТРС
Цвијановић: Оркестрирана кампања против МУП-а изашла из оквира нормалног

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас у Пелагићеву да оркестрирана кампања против МУП-а Српске излази из оквира нормалног и поручила да се Српска никада неће одрећи своје полиције, која је гаранција њеног опстанка.

 “Ово је постала врло хистерична и проблематична ситуација и атмосфера која се креира”, рекла је Цвијановићева новинарима поводом оптужби министра безбједности БиХ Драгана Мектића на рачун МУП-а Српске.

Цвијановићева је истакла да је евидентно да већ годину дана трају различити оркестрирани напади на МУП Српске.

“Сјећате се прича о милитаризацији како ми набављамо неко оружје које не знам чему треба да служи, а нико од тих људи, укључујући министра безбједности БиХ и све људе који у име Савеза за промјене сједе у сарајевским фотељама, никада није рекао нити проблематизовао било коју набавку оружја у Федерацији, односно кантонима”, рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да се у ФБиХ оружје набављало како је ко хтио, а то никада није било медијска тема нити се икада неко успротивио томе, али онда када је МУП одлучио након много година ненабављања због одређених правила и свих разлога, онда је кренула хистерична антикампања против МУП-а Српске.

Прије тога, подсјетила је премијер Српске, причало се о паравојним формацијама.

“Већ тада су постојала врло организована настојања да се МУП проблематизује и то никада није ни престајало. Међународна заједница никада неће прежалити оно вријеме када нисмо кроз реформу полиције прихватили да се одрекнемо наше полиције”, нагласила је Цвијановићева.

Она је поручила да се Српска неће одрећи своје полиције.

“Полиција Српске је гаранција опстанка наше Републике. Полиција је једина униформисана сила Српске. Нећемо дозволити да нам се то одузме. Улога и позиција полиције је јасна”, рекла је Цвијановићева.

Исто тако, додала је она, задатак полиције је да свој посао обавља адекватно, професионално и организовано, а обавеза Владе јесте да им обезбјеђује све бољу материјалну ситуацију и услове, што и ради.

“Сада ће бити обухваћени кроз повећање плата, имали смо набавку оружја и униформе, направили смо неколико изузетно модерних центара за обуку наше полиције. Ми улажемо, то је ресурс у који треба улагати”, истакла је Цвијановићева и нагласила да је ова оркестрирана кампања, која се свела на то да се неко дискредитује, изашла из оквира нормалног.

Она је рекла да се иде у сусрет изборима, али да нема програма који се супротстављају једни другима нити се мјере снаге на основу политика које промовишу, него се све свело на обичну људску дискриминацију.

Цвијановићева је истакла да зна да грађани цијене оно што се ради у Републици на основу постигнућа и резултата, а не тако што “прљате и пацкате” кога год стигнете.

Мектић је недавно изјавио, не наводећи доказе, да “врх МУП-а Републике Српске дилује дрогу”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана